Olet tässä: ONNI terveys / ONNI hoiva / Kokemuksia / Senioriasunnot - Onni kotosalla

Senioriasunnot - Onni kotosalla

ONNI_kotosalla_pariskunta.jpg
 

Senioriasunnoissa asumisessa tärkeää on turvallisuus, helppous sekä yhteisöllisyys. Hyvän ja yhteisöllisen senioriasumisen peruskivi ja edellytys ovat helposti saatavilla olevat palvelut ja laaja palveluvalikoima.

 

Senioriasunnot - tilat 

Senioriasunnot suunnitellaan ja rakennetaan ikääntyviä varten helppokulkuisiksi ja turvallisiksi. Senioritaloissa on usein yhteisöllisyyttä lisääviä yhteisiä tiloja kuten kuntosali yhteisten jumppahetkien järjestämiseen tai kahvihuone kerhojen tai ohjatun ohjelman järjestämiseksi. Senioriasunnoissa on paljon arkea helpottavaa tekniikkaa, minkä lisäksi asukkaiden yksilölliset tarpeet on otettu huomioon myös yhteisissä tiloissa ja asumisympäristössä. Senioritaloissa on myös oma palvelupiste, liikuntarajoitteisille soveltuvat hissit sekä ovipuhelimet. Asunto ikääntyville sijaitsee usein hyvien kulkuyhteyksien varrella ja yhteisöllinen asuintalo lisää asuinmukavuutta ja yhteisöllisyyttä.

 

Senioriasunnot - palvelut

Senioriasunnoissa on mahdollista saada omaa arkea helpottavia, monipuolisia palveluita kuten: 

 

Arjen tukea 

 • Jokapäiväisen elämän ja omatoimisuuden tukeminen
 • Yhteydenpito yrittäjiin ja palveluntuottajiin, esimerkiksi siivouspalveluiden hankinnassa avustaminen
 • Palveluiden laadun tarkkailu
 • Yhteistyö asumisen palveluiden ja huoltomiehen sekä siistijän kanssa
 • Arjen tilapäinen apu kuten asiointiapu ja kaupassa käynti sairauden yllättäessä

Sosiaalipalvelujen hankkimisessa avustamista

 • Asukkaiden palvelutarpeen kartoitus, arviointi ja seuranta
 • Hoitotukiasioissa avustaminen, esimerkiksi lomakkeiden täyttämisessä avustaminen
 • Kotihoidon palvelujen hankinnassa avustaminen
 • Omaishoidon sekä kuntoutuksen järjestämisessä avustaminen

Yhteisöllisen toiminnan järjestämistä

 • Asukkaiden vaikutusmahdollisuuksien kehittäminen ja tukeminen
 • Harrastustoimintaan aktivoiminen
 • Viikoittaisen ohjelman järjestäminen, esimerkiksi liikunta- ja teematunnit sekä kahvihetket 
 • Erilaisten retkien järjestäminen

Hoito- ja terveyspalvelujen hankkimisessa avustaminen

 • Lääkäripalvelut, kuten ohjaus kunnalliseen tai yksityiseen lääkäriin
 • Apteekkipalvelut, esimerkiksi reseptien uusinnan järjestäminen tai käynti apteekissa
 • Apuvälineasioissa avustaminen, kuten ohjaus ja neuvonta
 • Kuntoutus- ja hyvinvointipalvelujen järjestäminen ja hyvinvointisuunnitelman tekeminen
 • Terveydentilan seuraaminen, esimerkiksi verenpaineen tai verensokerin mittaaminen ja jatkohoitoon ohjaaminen

Senioriasunnot - ikääntyvälle

 

Senioriasunnot asiantuntijan silmin

ONNI hoivan palveluvalikoimaan on syksystä 2018 kuulunut ONNI kotosalla -senioriasumisen palvelut. Senioriasumisen asiantuntija Tuija Kanto-Hannula kertoo haastattelussa, mikä seniori-ikäisten asumisesta tekee hyvää ja laadukasta. 

 

Olet tehnyt työtä senioriasumisen parissa jo viisitoista vuotta. Mitä seniori-ikäiset kokemuksesi mukaan haluavat asumiselta?

"Senioriasumisessa tärkeää on turvallisuus ja helppous. Kaikkein tärkeintä monille kuitenkin tuntuu olevan yhteisöllisyys: se että naapurit tulevat tutuiksi ja että asukkailla on tilaisuuksia viettää aikaa yhdessä. Tämän vahvistavat myös asukkaiden parissa tehdyt kyselyt. Hyvän ja yhteisöllisen asumisen peruskivi ja edellytys kuitenkin on helposti saatavilla olevat palvelut ja luonnollisesti laaja palveluvalikoima.

 

Millaista ONNI kotosalla -asuminen on? 

"Kotosalla-asuminen on viidentoista vuoden ajan vastannut näihin tarpeisiin kehittämällä palvelukonseptiaan koko ajan eteen päin, syksystä 2018 lähtien ONNI kotosalla -nimellä. Perusideat ovat kuitenkin pysyneet samoina koko ajan. Senioriasunnoista ja -yhteistiloista rakennetaan turvallisia ja helppokulkuisia. Jokaisella ONNI kotosalla -talolla on palveluohjaaja, joka auttaa tarvittaessa esimerkiksi tukivälineiden hankkimisessa ja palvelujen tilaamisessa. Palveluohjaaja myös järjestää talon asukkaille yhteistä tekemistä, johon voi osallistua halunsa ja jaksamisensa mukaan. Palveluohjaajan rooli kuuntelijana ja juttuseurana on myös osa asumiskokemusta, ja monille asukkaille palveluohjaajan läsnäolo on ONNI kotosalla -asumisen tärkeimpiä kulmakiviä."

 

Kotosalla on asuttu jo 15 vuotta. Mitä ONNI tuo lisää senioriasumiseen? 

"Nyt ONNI hoivan mukaantulon myötä ONNI kotosalla pystyy tarjoamaan entistä laajemmin palveluita asukkailleen. Palveluita on myös saatavilla entistä enemmän iltaisin ja viikonloppuisin, mikä luonnollisesti antaa asukkaille entistä enemmän joustavuutta. Uusi palvelukonseptimme ONNI kotosalla tarjoaa asukkaille mahdollisuuden tilata erilaisia siivous- ja kotihoidon palveluita yhtiön sisältä edulliseen tuntihintaan. Arkiapu voi olla siivouksen lisäksi vaikka kukkien kastelua, vaatehuoltoa tai lemmikkien hoitamista: laaja palvelukirjo antaa tilaa joustavalle arjen suunnittelulle myös toimintakyvyn alentuessa iän tai sairauksien vuoksi. Kotihoito perustuu yhdessä sovittuun hoito- ja palvelusuunnitelma, ja kaikilla asiakkailla on nimetty omahoitaja. Kun työntekijät ovat tuttuja, on asiakkaillakin mukavampaa."

 

"Palveluvalikoiman ja -joustavuuden kasvaminen mahdollistavat entistä paremman asumisen kotosalla. Kun asumisen rutiinit hoituvat ja palvelut pelaavat, voivat asukkaat keskittyä harrastuksiin ja omaan hyvinvointiin – elämään omannäköistä elämää", kertoo senioriasumisen asiantuntija Tuija Kanto-Hannula.


Kotosalla asutaan itsenäisesti omassa kodissa sekä halutessa nautitaan leppoisesta arjesta ja toiminnasta naapureiden kanssa. Lue lisää ja katso video ONNI kotosalla asumisesta!

Tutustu ONNI kotosalla asumiseen ›

 

 

1800-hoiva-8

 

 

Elä täysii! - Tilaa blogi

Tilaa Elä täysii! -blogi sähköpostiisi

Elä täysii! on ONNI hoivan järjestämä klubi vammaisille, liikuntarajoitteisille ja pitkäaikaissairaille. Klubin tarkoituksena on järjestää yhdessä vammaisjärjestöjen kanssa monipolisia ja mielenkiintoisia ilmaistapahtumia joihin on helppo osallistua. Tapahtumia järjestetään ympäri Suomea.

Haluatko tiedon uusista Elä täysii! -blogiartikkeleista ja tapahtumista? Täytä lomake, niin saat jatkossa uunituoreet artikkelit suoraan sähköpostiisi.