Onnin lastenhoitajat

ONNIn ammattitaitoiset lapsiperhepalveluiden hoitajat kertovat haastatteluissa työstään perheiden parissa.

Apu löytyy täältä - ota yhteyttä ›

”Lasten iloisuus antaa itsellekin energiaa”


Karoliinalla on pitkä kokemus lastenhoidosta sekä päiväkodissa että kotiympäristössä. ONNIn lapsiperheiden kotipalveluissa hän pitää siitä, että voi tukea lasten yksilöllistä kehitystä.


Lastenhoitaja jo pienestä pitäen

ONNIn lapsiperheiden kotipalvelussa työskentelevä lähihoitaja Karoliina on aina pitänyt lapsista. Hän oli jo pienenä kiinnostunut muiden lasten hoitamisesta, joten uravalinta ei aiheuttanut turhaa päänvaivaa.

– Jo lapsena leikimme usein, että olin opettaja ja muut oppilaita. Kun olin käynyt lukion, hain lähihoitajakouluun, Karoliina muistelee.

28-vuotias Karoliina on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt hoitaa lapsia jo yli kymmenen vuoden ajan. Hänellä on kokemusta myös vanhustenhoidosta, mutta työ lasten kanssa on kuitenkin vienyt enemmän mukanaan. ONNIn työntekijänä Karoliina aloitti keväällä 2014 kuultuaan sen toiminnasta entiseltä työkaveriltaan.

– Jo aikaisemmin olin työskennellyt Mannerheimin Lastensuojeluliiton kautta perheissä, ja olin myös tehnyt työtä päiväkodeissa ja ryhmäperhepäiväkodeissa, Karoliina kertoo.

– Pidän kuitenkin enemmän perheissä tehtävästä työstä, sillä siinä pystyy paremmin tukemaan lapsen yksilöllistä kehitystä. Kotiympäristössä työskentely on miellyttävämpää kuin päiväkotiympäristössä.


Mukana perheiden arjessa

Karoliinan tyypillinen työpäivä koostuu kahdesta tai kolmesta asiakasperhekäynnistä, jotka ovat keskimäärin 3–4 tunnin pituisia. Päivät koostuvat lasten kanssa ulkoilusta, syömisestä ja leikkimisestä – aivan tavallisista arkirutiineista.

– Minulle on muodostunut ”omia” perheitä, joiden luona käyn joka viikko. Jonkin verran asiakkaissa on myös vaihtuvuutta. Lapsille on kuitenkin kiva, että perheessä käy aina sama hoitaja, Karoliina sanoo.

Asiakaskunta on hyvin monimuotoista: on niin vaippaikäisiä kuin teinejäkin, ja perusterveiden lasten lisäksi joukossa on myös muutamia kehitysvammaisia. Karoliinalla on lähihoitajakoulutuksensa ansiosta terveydenhuollon osaamista ja lisäksi hän on käynyt ensiapu- ja lääkehoidon koulutuksen.

– Perheet kuitenkin tuntevat oman lapsensa parhaiten ja usein he itse perehdyttävät siihen, miten heidän lapsensa kanssa toimitaan, Karoliina lisää.

”Haluan, että sinä jäät koko päiväksi!”
Parasta työssä on Karoliinan mielestä yksinkertaisesti lasten kanssa touhuaminen.

– Se, kun näkee lasten hymyilevän. Heidän iloisuudestaan saa tosi paljon itselleenkin voimaa ja energiaa. Viimeisin lapselta saamani palaute oli: ”Minä haluan, että sinä jäät koko päiväksi!”,
Karoliina kertoo.

Lapsiperheiden vanhempia, jotka miettivät ONNIn kotipalvelun asiakkuutta, Karoliina haluaisi rohkaista ottamaan yhteyttä pienestäkin asiasta.

– Se, että vanhemmat saavat omaa aikaa, tuo piristystä kodin arkeen ja tukee myös lapsen kehitystä. Lapsi saa ympärilleen vanhempiensa lisäksi muitakin aikuisia, ja hän saa huomiota, jota ei tarvitse jakaa kenenkään kanssa. Jos perheessä on monta lasta tai erityisen haastava tilanne, meiltä voi tulla parikin hoitajaa.

 

”Lapset vievät heti leikkeihin”


Lapsiperheiden kotipalvelussa työskentelevä Johanna rakastaa työtään lasten parissa. Kotikäynneillä hän voi antaa lapsille jakamatonta huomiota ja vanhemmat saavat kaivattua omaa aikaa.


Lasten kanssa sekä työssä että vapaa-ajalla

Johanna on työskennellyt ONNI hoivassa lapsiperheiden kotipalvelussa keväästä 2015 lähtien. Lähihoitajan koulutuksen saaneella Johannalla on itselläänkin neljä lasta, ja hänelle työ lasten parissa on selvästi kutsumusammatti.

– Rakastan sitä, että saan tehdä töitä lasten kanssa. Se vain on se minun juttuni, Johanna sanoo.

Verrattuna aikaisempaan työhönsä päiväkodissa Johanna kokee kotipalvelutyön monipuolisemmaksi ja vapaammaksi.

– Jokainen päivä on erilainen. Työssä pystyy antamaan täysipainoisesti huomion juuri niille lapsille, joiden kanssa on, mihin ei päiväkodissa usein ole mahdollisuutta. Työntekijänä minulla on melko vapaat kädet toimia asiakkaan parhaaksi ja keskittyä siihen, mikä on tärkeintä.


Kotipalvelu perheiden tarpeiden mukaan

Johannan työpäivien sisältö vaihtelee asiakasperheiden tarpeiden mukaan. Joskus päivien pituudet jäävät pariin tuntiin, joskus ne taas voivat venyä 13-tuntisiksikin.

– Työn sisältö riippuu hyvin paljon asiakkaasta. Joissakin perheissä vanhemmat ovat mukana ja tuemme heitä arjessa ollen samalla lasten kanssa. Toisissa perheissä hoidamme lapsia, jotta vanhemmat pääsevät irtautumaan hetkeksi kotoa. Voimme esimerkiksi ulkoilla lasten kanssa, käydä puistossa tai lukea kirjoja. Tarvittaessa teemme myös pieniä kotitöitä, Johanna kuvailee.

– Lapsilla voi olla erityisiä haasteita kuten kehitysvamma tai käytöshäiriöitä. Meiltä työntekijöinä vaaditaan muuntautumiskykyä, jotta pystymme mukautumaan kunkin perheen tilanteeseen.


Apua kaikenlaisiin lapsiperheiden tilanteisiin

Lasten parissa tehtävän työn hyvä puoli on se, että palautetta saa aidosti.

Meitä odotetaan ja kysellään kovasti. Kun menen uudelleen perheeseen, jossa olen ennenkin käynyt, lapset vievät heti leikkeihin. Lapset ovat aitoja, ja saapuessaan näkee oikeasti, että on tervetullut. Monet vanhemmatkin puhuvat siitä, miten hieno juttu avun saaminen arkeen on, Johanna kertoo.

Johanna kannustaa lapsiperheiden vanhempia ottamaan rohkeasti yhteyttä ONNI hoivaan tarvitessaan kotipalveluita.

– Aina voi soittaa ja kysyä apua. Semmoista tilannetta ei olekaan, jossa emme auttaisi. Monet vanhemmat eivät tiedä tällaisen mahdollisuuden olemassaolosta, mutta asiakkaaksi tultuaan he ovat ottaneet palvelun ilolla vastaan.

– Kotipalveluamme saadakseen perheellä ei tarvitse olla hätätilanne, vaan voimme auttaa aivan tavallisia perheitä arjen erilaisissa tilanteissa – yhtä hyvin käytännön asioissa kuin jaksamisen tukemisessakin. Osaava henkilökuntamme ottaa perheen yksilölliset tarpeet huomioon ilman turhaa kiirettä.

 

Lue lisää: