Kokemuksia lapsiperheiden kotipalvelusta

ONNI auttaa arjen haasteissa myös lapsiperheiden muuttuvissa tilanteissa. ONNIn asiakasperheet kertovat lapsiperheiden kotipalvelusta ja siitä, miten palvelu on auttanut heitä arjessa.

Apu löytyy täältä - ota yhteyttä ›

Tiia ottaa hoitajat vastaan iloisena ja uteliaana


Tiia tarvitsee Angelmanin oireyhtymän vuoksi jatkuvaa valvontaa ja apua aikuisilta. Vanhemmat saavat tarvitsemiaan lepohetkiä, kun kotipalvelu auttaa Tiian hoidossa.

 

Vammaispalvelun kautta ONNI hoivan asiakkaaksi

Pian 6-vuotias Tiia on sosiaalinen ja iloinen tyttö, joka asuu kolmestaan vanhempiensa kanssa. Hänellä on harvinainen Angelmanin oireyhtymä, jonka takia hän tarvitsee apua kaikissa päivittäisissä toiminnoissa.

– Tiiaa täytyy vahtia koko ajan, sillä hän saattaa esimerkiksi laittaa suuhunsa mitä vain. Tällä hetkellä hän harjoittelee kävelemistä, mutta ei osaa vielä kävellä ilman tukea. Hän tarvitsee apua myös syömisessä, wc-asioissa, pukemissa ja peseytymisessä, kertoo Tiian äiti Teija.

Perhe tuli ONNIn lapsiperheiden kotipalvelun asiakkaaksi vammaispalvelun kautta jo alkuvuodesta 2013. Kotipalvelu käy heillä kahtena iltana viikossa ja kerran kuussa myös viikonloppuna, noin neljä tuntia kerrallaan.

– Silloin meillä on mahdollisuus tehdä itse rauhassa omia juttuja: tehdä kotitöitä, harrastaa tai liikkua. Muutaman kerran ONNIn työntekijä on myös hakenut Tiian suoraan päiväkodista, kertoo Teija.

 

Sujuvaa palvelua ilman turhaa byrokratiaa

Teija on ollut tyytyväinen yhteistyöhön ONNIn kotipalvelun kanssa. Hoitajien kanssa on sujunut hyvin, eikä palvelun järjestämiseen ole vaadittu turhaa byrokratiaa.

– Meillä on ollut koko ajan vakituinen hoitaja, jonka kanssa on sovittu hoitoajoista. Parin vuoden aikana on ollut kolme eri vakituista hoitajaa ja tarvittaessa sijaisia esimerkiksi sairastumistapauksissa.

– Tiian oireyhtymän kanssa hoitajat ovat tulleet toimeen pääasiassa tosi hyvin. Perehdytämme heidät siihen, miten kannattaa toimia. Tiia itse ottaa ihmiset avoimesti vastaan, mikä helpottaa osaltaan työskentelyä, Teija sanoo.

– Meille on myönnetty maksusitoumus ONNIn kotipalveluun. Kaikki toimii helposti: työntekijät ottavat meiltä kuittauksen ja laskuttavat sitten kaupunkia. Meidän tarvitsee vain sopia hoitoajat.

 

Kotipalvelusta apua omaan jaksamiseen

Tiian rehellinen palaute ONNIn hoitajista on luettavissa hänen suhtautumisestaan heihin.

Hän ottaa hoitajat aina vastaan iloisena ja uteliaana, kertoo Teija.

Vanhemmat ovat kokeneet kotipalvelun merkityksen omaan jaksamiseen tärkeäksi. Sen avulla heillä on myös omaa aikaa vaativan lapsenhoidon lomassa.

– Sen lisäksi, että silloin saa rauhassa tehdä esimerkiksi kotitöitä, myös lepo ja virkistys on tarpeen. Tiian hoitaminen vaatii fyysistä kuntoa, joten on hyvä harrastaa liikuntaa, Teija perustelee.

– Olemme halunneet, että Tiiaa hoidetaan kotona, ettei häntä tarvitse enää päiväkotipäivän jälkeen viedä mihinkään hoitoon. ONNIn hoitaja tulee kotiin, ja meillä se on toiminut hyvin.

 

Kolme pientä poikaa ja kotiapu


Kolmen lapsen yksinhuoltajaperheessä kotipalvelu mahdollistaa esimerkiksi sen, että äiti saa tehdä kauppareissut rauhassa. Pojille hetket ovat viikon odotettuja kohokohtia.

 

Vauhdikas poikakolmikko

Kohta kuusivuotias esikoinen ja 3,5-vuotiaat kaksoset pitävät huolen siitä, että Maarit-äidillä on kädet täynnä työtä aamusta iltaan. Kaikki kolme lasta ovat vauhdikkaita poikia, ja Maarit on ollut käytännössä yksin vastuussa koko porukasta kaksosten syntymästä asti. Lasten isä ei ole pystynyt osallistumaan lapsiperheen arjen pyörittämiseen.

– Kaksoset syntyivät 7 viikkoa etuajassa, joten ensimmäiset viikot kuljin sairaalan ja päiväkodin väliä. Kun vauvat pääsivät kotiin, alkoivat kolmen tunnin välein syötöt. Parin kuukauden jälkeen huomasin olevani tosi väsynyt, Maarit muistelee.

Siihen aikaan kotiavun saaminen vaati lastensuojelun asiakkuutta, joten Maarit haki apua tilanteeseen sosiaalitoimesta. Sitä kautta hänelle järjestyikin apua. ONNI tuli mukaan kuvioihin myöhemmin, kun Maarit tarvitsi lastenhoitoapua myös ilta-aikaan.

– Työpäivän jälkeen hoidettavanani olivat kaikki kotiaskareet ja kaupassa käynnit, jotka kolmen lapsen kanssa ovat täyttä työtä. Kotipalvelu oli minulle iso helpotus. Kotipalvelun hoitajat auttavat myös lasten nukkumaanmenotilanteissa, jotka ovat joskus hankalia.

 

Kotipalvelusta apua monenlaisiin asioihin

ONNIn työntekijät käyvät perheessä kaksi kertaa viikossa, ja sekä äiti että lapset odottavat heitä kovasti.

– Hoitajat Noora ja Johanna ovat tosi ihania ja mukavia tyyppejä. He ovat päteviä lastenhoidossa, tukevat lapsiin liittyvissä asioissa ja auttavat tarvittaessa arjen pyörittämisessä esimerkiksi pyykkien ja siivouksen osalta, Maarit luettelee.

– Lapsille kotihoitajan tulo on viikon kohokohta. He kyselevät aina ennakkoon, milloin hoitaja taas tulee. Normaalisti en aina ehdi iltaisin lukea esikoiselle satua, mutta kun hoitaja tulee, hänkin saa iltasadun, kertoo Maarit esimerkkinä.

– Eilen kävimme yhdessä kaupassa etsimässä pojille kengät, mikä olisi yksin kolmen lapsen kanssa ollut todella vaikeaa. Kotipalvelun avulla on mahdollisuus lähteä paikkoihin, joihin ei yksin tulisi lähdettyä.

 

Tuki on lapsiperhearkeen aina tervetullutta

Maarit on kokenut, että kotipalvelu on auttanut arjessa huomattavasti. Yksinhuoltajalle tuki on erityisen tervetullutta: se auttaa jaksamisessa ja mahdollistaa työssäkäynnin.

– Suosittelen kotipalvelua varsinkin pienten lasten perheille. Lapsiperhearki on suorittamista, vaikka siihen kuuluisi kaksikin vanhempaa. Parisuhteellekin on ihana juttu, että pääsee joskus vaikka kahdestaan syömään. Panostus maksaa varmasti itsensä takaisin moninkertaisesti.

– ONNIn hoitajien hoiviin lapset ovat turvallista jättää, ja vanhemmat voivat nauttia hyvällä omallatunnolla omasta ajasta. Se on kuin laittaisi rahaa pankkiin, vertaa Maarit osuvasti.

 

Lue lisää