Olet tässä: ONNI blogi / Työvoimaan liittyvissä tavoitteissa edistyminen vuonna 2024

Työvoimaan liittyvissä tavoitteissa edistyminen vuonna 2024

Vastuullisuussydän Facebook shared image and link 1200x628px3
Työn merkityksellisyydestä on viime aikoina puhuttu paljon, onhan sen havaittu olevan oleellinen osa työhyvinvointia. Samassa yhteydessä on usein pohdittu myös ”työn tuunaamista” eli oman työn muokkaamista itselleen mielekkäämmäksi. 
 
Erityisesti työn merkityksellisyys korostuu sosiaali- ja terveysalalla, jonne työntekijät ovat usein hakeutuneet juuri siksi, että voivat työllään ja tekemisellään auttaa muita. Vuoden 2024 aika lähes 7000 onnilaista on tehnyt merkittävää työtä tukiessaan asiakkaitamme niin ensihoidon, kotisiivouksen, kotihoidon, henkilökohtaisen avun, lääkäripalveluiden kuin hallinnonkin tehtävissä.  Asiakkaamme – ovat he sitten vammaisia, ikääntyneitä, lapsia, nuoria, perheitä tai työikäisiä – ovat saaneet tarvitsemansa avun, tuen tai palvelun, koska onnilaiset ovat tehneet työtään arjen moninaisissa tilanteissa. Onnilla tehtävä työ on merkityksellistä ilman tuunaamista: henkilöstötutkimuksemme mukaan 94 % onnilaisista kokee työnsä merkitykselliseksi.
 
Vaikka perustehtävänämme on tuottaa merkityksellisiä palveluita asiakkaillemme elämän eri tilanteisiin, työn kokeminen mielekkääksi ei ole itsestäänselvyys. Huonot työolot heikentävät tutkitusti kokemusta työn merkityksellisyydestä. Tärkeää on, että jokaisella on mahdollisuus tehdä työnsä arjessa sujuvasti ja laadukkaasti. Tärkeää on myös, että jokainen tietää, mitä häneltä odotetaan ja että hänen osaamisensa vastaa työn vaatimuksia. Jokaisella meistä on oikeus työskennellä työyhteisössä, jossa arvostamme ja kuuntelemme toinen toisiamme, ja jossa jokaisella on tilaa olla omana itsenään. Työolojen tulee olla turvalliset ja työstä on saatava oikeudenmukainen palkkio.

Onnin omaan työvoimaan liittyvät tavoitteet 2040 vuoteen mennessä

Onnin kestävyystiekartassa on määritelty myös kestävyystavoitteet. Omaan työvoimaan liittyvät tavoitteet ovat:

  • Sairaspoissaolo-indeksi < 2,7% 
  • Henkilöstötyytyväisyys > 8/10 
  • Vakavan merkittävä henkilöstöreklamaation määrä suhteessa henkilöstön määrään < 0,5% 
  • Olemme turvallinen työyhteisö: LTIF > 3 : <18

Omaan työvoimaan liittyvissä tavoitteissa edistyminen vuonna 2024

Vuonna 2024 pääsimme lähes kaikkiin tavoitteisiimme, lukujen ollessa:

  • Sairaspoissaolo-indeksi 2,6%
  • Henkilöstötyytyväisyys 7,5 
  • Vakavan merkittävä henkilöstöreklamaation määrä suhteessa henkilöstön määrään 0 % 
  • Olemme turvallinen työyhteisö: LTIF > 3: 16

Toteutamme laajan henkilöstötutkimuksen kerran vuodessa. Henkilöstötutkimuksen perusteella laadimme konkreettisia toimenpiteitä sisältävät toimintasuunnitelmat ja seuraamme niiden kehitystä. Vuoden 2024 henkilöstötutkimus osoittaa, että Onnin henkilöstökokemus on säilynyt hyvällä tasolla ja kehittynyt positiivisesti useilla osa-alueilla. 91 % heistä kokee osaamisensa vastaavan hyvin työn vaatimuksia. Onnilaiset arvioivat työkykynsä ja hyvinvointinsa hyväksi tai erittäin hyväksi (81 %). 

Hyvä esihenkilötyö on avainasemassa tämän kaiken mahdollistamisessa. Toista sataa esihenkilöä työskentelee päivittäin sen eteen, että onnilaiset voivat tehdä merkityksellisen työnsä perustehtäväänsä eli asiakkaan kohtaamiseen keskittyen. Onnillaa esihenkilötyön ja johtamisen laatuun on panostettu muun muassa monipuolisten koulutusten kautta. Vuonna 2024 12 onnilaista valmistui johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoon ja 19 onnilaista aloitti lähiesihenkilötyön ammattitutkintoon johtavassa oppisopimuskoulutuksessa. Vuosittaisessa esihenkilöpäivässä keskityttiin resilienssiin ja positiiviseen vaikuttamiseen sekä kestävään kasvuun. Lisäksi tarjoamme esihenkilöillemme säännöllistä koulutusta työsuhdeasioiden, työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden osalta.
 
Vastuullisuus2024_infograafit_koulutustunnit
 
Henkilöstötutkimusten tulosten perusteella esihenkilömme myös onnistuvat työssään: esihenkilöiden koetaan luottavan työntekijöihin (3,4/4), esihenkilöt koetaan oikeudenmukaiseksi (3,1/4) ja heidän koetaan puuttuvan ongelmiin tarvittaessa 3,1/4).
 
Paljon voimme kuitenkin vielä tehdä ollaksemme entistä parempi työpaikka. Vuonna 2025 tulemme panostamaan erityisesti esihenkilöiden palautteenantoon (63 % onnilaisista kokee esihenkilön antavan riittävästi palautetta työstä) sekä onnilaisten mahdollisuuksiin osallistua niin oman työnsä kuin koko Onnin kehittämiseen (58 % onnilaisista kokee, että oman toimipaikan henkilöstöllä on mahdollisuus vaikuttaa toiminnan kehittämiseen). Etsimme keinoja siihen, että voimme entistä paremmin tukea jokaisen onnilaisen osaamisen kehittymistä (60 % onnilaisista kokee työnantajan tukevan omaa ammatillista kehitystä) ja osallisuutta työyhteisöön siitä huolimatta, että isolta osin onnilaiset tekevät arjen työtään itsenäisesti asiakkaan luona (69 % onnilaisista kokee kuuluvansa työyhteisöön). Sujuvan työn tekemisen keskiössä on hyvä perehdytys ja tätä kehitämme edelleen vuonna 2025 (60 % onnilaisista kokee, että hänen toimipaikassaan perehdytetään hyvin uusiin työtehtäviin).
 
Onnilla henkilöstökokemuksen kehittämisen ytimessä on arjen sujuvuuden varmistaminen: sen mahdollistaminen, että onnilaiset voivat tehdä työnsä laadukkaasti ja kohdata asiakkaamme hyvillä mielin. Hyvä henkilöstökokemus ja hyvä asiakaskokemus kulkevat käsikädessä: kun henkilöstömme voi hyvin, voimme olla paras mahdollinen tuki ja apu myös asiakkaillemme. Kaiken keskiössä ovat Onnin arvot – luotettava, joustava ja ystävällinen – jotka jaamme. Olemme valtavan iloisia siitä, että onnilaiset tuntevat arvomme ja pitävät niitä tavoittelemisen arvoisina (3,4/4). 86 % onnilaisista kokee, että Onnin arvot toteutuvat hyvin työpaikalla. 
 
Vuonna 2025 haluamme olla entistä parempi työpaikka kaikille onnilaisille. Tämä tehdään yhdessä, sillä jokainen meistä on onnilainen ja yhdessä olemme Onni!

 

Tutustu vuoden 2024 vastuullisuusraporttiin ›

Tilaa uusimmat blogit suoraan sähköpostiisi!

Haluatko tiedon blogin uusista sisällöistä?
Tilaa uusimmat blogisisällöt suoraan sähköpostiisi! Saat kerran kuukaudessa yhteenvedon uusimmista sisällöistä.