Kotitalousvähennys

ONNIlta laadukkaat siivous- ja kotipalvelut kotitalousvähennyskelpoisesti.

Katso yhteystiedot ›

Palvelumme ovat 60 % kotitalousvähennyskelpoisia

ONNIn siivous-, hoiva- ja hoitotyö on 60 % kotitalousvähennyskelpoista ja vähennettävän määrän omavastuu on 100 euroa kalenterivuodessa. Kotitalousvähennystä voi saada kalenterivuodessa 3500 euroa/henkilö. Verohyödyn saa myös omille vanhemmille, isovanhemmille tai kesämökille ostetuista palveluista.


Tunnethan arvolisäverottoman mahdollisuuden?

Voit ostaa siivous- ja kotipalvelujamme arvonlisäverottomana, jos toimintakykysi tai omien vanhempiesi toimintakyky on heikentynyt esimerkiksi iän, vamman tai sairauden takia. Olemme sosiaalipalveluiden tuottajarekisterissä, joka antaa meille oikeuden tehdä asiakkaillemme sosiaalihuollon kirjallisen palvelusuunnitelman ja myöntää alvittoman hinnan. Toimintakykyarvio tehdään yhdessä asiakkaan kanssa maksuttomassa palvelukartoituksessamme.

Ota yhteyttä ja kysy lisää

Katso yhteystiedot ›

Usein kysyttyjä kysymyksiä kotitalousvähennyksestä

Kotitalousvähennys on verovähennys, jolla saat helpotusta veroihin. Jos ostat esimerkiksi siivous-, lastenhoito-, tai remonttityötä, saat vähentää työn kustannukset ansio- ja pääomatulojen verotuksessa. Kotitalousvähennyksen ansiosta kotitaloukset pystyvät hyödyntämään erilaisia kotiin ja asumiseen liittyviä palveluja edullisemmin.

Kotitalousvähennyksen saa oman kodin lisäksi myös muun muassa omille vanhemmille tai mökille ostetuista palveluista. Vähennys on henkilökohtainen, joten vähennyksen saa työn maksanut henkilö. Puolisoiden teettämissä töissä vähennystä voivat hakea molemmat, jos he ovat yhdessä osallistuneet kustannuksiin.

Vähennyksen omavastuu on 100 euroa, josta ei voi tehdä vähennystä. Omavastuu koskee aina kalenterivuotta kerrallaan ja on henkilökohtainen eli samassa taloudessa asuvat henkilöt maksavat oman omavastuuosuutensa.

Jos maksat ansio- ja pääomatuloveroja, voit saada kotitalousvähennyksen. Kotitalousvähennys vähentää maksamaasi veron määrää eli jos sinulla ei ole maksettavia veroja, et voi tehdä vähennystäkään.

Vähennys on henkilökohtainen, joten vähennyksen saa työn maksanut henkilö. Puolisoiden teettämissä töissä vähennystä voivat hakea molemmat, jos he ovat yhdessä osallistuneet kustannuksiin. Lisäksi vähennystä voi saada ainoastaan työhön, joka on tehty omassa kodissa, mökillä, vapaa-ajan asunnolla tai omien vanhempien tai isovanhempien luona.

Et voi saada kotitalousvähennystä, jos saat samaan palveluun jotain toista tukea. Esimerkiksi omaishoidon tukea, lasten kotihoidon tukea, yksityisen hoidon tukea, palkkatukea tai jos sinulla on samaan palveluun kunnan myöntämä sosiaali- ja terveyshuollon palveluseteli.

  • Siivous- ja kotitaloustyöstä
  • Hoito- ja hoivatyöstä
  • Remontointityöstä

Vähennyksen saa vain tehdystä työstä eikä esimerkiksi materiaaleista, välineistä tai matkoista.

Jotta voit saada ostamastasi palvelusta kotitalousvähennyksen, tulee yrityksen maksaa toiminnastaan veroa ja kuulua ennakkoperintärekisteriin. Tämän voit tarkistaa helposti YTJ:n sivuilta. ONNIn palvelut ovat kotitalousvähennyskelpoisia.

Kotitalousvähennys vähennetään maksamastasi verosta samana vuonna kun maksu on suoritettu. Voit ilmoittaa kotitalousvähennyksen tiedot verottajalle joko verokortilla tai veroilmoituksessa.

Toimitamme sinulle pyynnöstäsi koosteen edellisen vuoden siivouspalveluista, joten sinun tarvitsee vain lähettää kooste verottajalle, esimerkiksi veroilmoituksen liitteenä. Näin kotitalousvähennys vaikuttaa tulevien veronpalautusten määrään.

Vaihtoehtoisesti voit hyödyntää kotitalousvähennyksen kuukausittain. Silloin ilmoitat verottajalle kuukausittain toistuvan siivouspalvelun ostosumman. Veroprosenttisi pienenee, ja sinulle jää kuukausittain käteen kotitalousvähennyksen verran enemmän nettotuloja.

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen ja yksi henkilö voi saada 3500 euron maksimikorvauksen, jos laskusta työn osuus on 6000 euroa. Jos teetätte puolison tai asuinkumppanin kanssa töitä alle 6000 eurolla, kotitalousvähennys kannattaa tehdä vain toisen verotuksessa. Silloin maksatte 100 euron omavastuun vain kerran. Jos töiden määrä on yhteensä enemmän kuin 6000 euroa, voitte jakaa laskut haluamallanne tavalla.

Kyseessä on kahden vuoden kotitalousvähennyskokeilu, jossa kotitalousvähennys nousee siivous-, hoito- ja hoivatyön osalta. Kotitalousvähennys nousee kokeilun ajaksi 40 prosentista 60 prosenttiin, jolloin näiden palveluiden osalta vähennyksen enimmäismäärä nousee 2250 eurosta 3500 euroon. 100 euron omavastuu pysyy edelleen samana.

Aiemmin kotitalousvähennyksistä suurin osa on käytetty remonttityöhön ja vain 12 prosenttia on käytetty siivous-, hoito- ja hoivatyöhön. Kokeilun avulla halutaan madaltaa näiden palveluiden ostamisen kynnystä ja sujuvoittaa muun muassa lapsiperheiden ja ikäihmisten arkea omissa kodeissaan.

Lisäksi kotitalousvähennystä saa aiempaa enemmän, jos luopuu öljylämmityksessä. Kyseessä on 2022-2027 kestävä kokeilu, jolla kannustetaan öljylämmitystä käyttäviä kotitalouksia vaihtamaan ympäristöystävällisempään lämmitysmuotoon. Remonttityön kotitalousvähennys pysyy ennallaan.

Voit hakea kotitalousvähennys myös jälkikäteen. Jos olet unohtanut hakea vähennystä, voit pyytää verottajaa tekemään oikaisun verotukseesi ja saada vähennyksen käyttöösi takautuvasti, jopa kolmen vuoden ajalta.

Voit lahjakortin saajana saada vähennyksen kun ostat lahjakortilla vähennyskelpoisia palveluita. Lahjakortin ostaja/antaja ei saa vähennystä.

Voit saada kotitalousvähennystä omassa kodissa, mökillä tai vapaa-ajan asunnossa teetetyistä töistä riippumatta siitä, onko asunto oma tai vuokrattu.

Voit tehdä kotitalousvähennyksen samalla tavalla eläketulojen verotuksessa kuin ansiotuloista.

siivoustilet 800x600px_2

Kotisiivous

Kotisiivouksen kotitalousvähennyksen verohyödyn saa omille vanhemmille, isovanhemmille tai kesämökille ostetuista palveluista. Lisäksi voit saada palvelun arvonlisäverottomaan hintaan esimerkiksi korkean iän perusteella. 

ikäihmisten palvelut tilet_7

Ikäihmisten kotipalvelu

Kotipalvelu tukee ja auttaa, kun asiakas tarvitsee sairauden tai alentuneen toimintakyvyn vuoksi apua kotiin selviytyäkseen arkipäivän askareista tai apua vaikkapa henkilökohtaisen hygienian hoitoon. ONNI on turvallinen ja mukava arki omassa kodissa.

ikaihmisten_palvelut_tilet_5

Ikäihmisten kotihoito

Kotihoidon avulla ikäihminen voi asua turvallisesti omassa kodissaan. Aamusta iltaan tavoitettavissa oleva tuttu hoitohenkilökunta ja päivittäinen apu esimerkiksi lääkkeiden jaossa ja asioinnissa mahdollistavat arjen tutussa kodissa.