Onni avustajapalveluiden tiimiesihenkilöt Ella ja Minja kävivät vuonna 2023 Onnin tarjoaman LEAT-koulutuksen. Lähiesihenkilötyön ammattitutkinto (LEAT) on suunnattu esihenkilötyöhön pyrkiville ja sitä jo tekeville henkilöille, jotka haluavat kehittää osaamistaan ja varmuuttaan esihenkilönä toimimisessa.
LEAT-koulutus vahvistaa ammatillista kehitystä
Koulutuksen alkaessa Ella ja Minja olivat olleet noin vuoden Onnilla töissä. Ella odotti, että hän saa koulutuksesta uusia näkökulmia työhön sekä vahvistettua omaa osaamista työssään. Koulutus oli myös hyvä mahdollisuus kehittyä sekä uralla että esihenkilötyössä. Minjan ja Ellan koulutukseen osallistui pelkkiä onnilaisia. Koulutukseen osallistui Onnilta avustajapalveluiden, kotisiivouksen ja kotihoidon tiimiesihenkilöitä.
"Positiivisena yllätyksenä tuli se, että meillä oli koulutuksessa mukana moniammatillinen työryhmä. Koulutuksen aikana pääsi keskustelemaan asioista ja kuulemaan myös muiden näkemyksiä eri asioihin. Osa oli alottanut juuri esihenkilötyössä ja osa oli työskennellyt jo pidempään esihenkilönä. Oli kiva päästä keskustelemaan ja saada uusia näkökulmia työskentelyyn", sanoo Ella.
"Myös se oli kiva, että koulutuksessa oli tiimiesihenkilöitä eri puolilta Suomea. Pääsi näkemään samalla myös muiden paikkakuntien tiimiesihenkilöitä", lisää Minja
Koulutus tarjoaa monipuolista tietotaitoa esihenkilön roolista ja käytännön työkaluja, jotka auttavat vahvistamaan tiimityötä ja johtamistaitoja. Opintojen aikana käsitellään muun muassa työhyvinvointia, monikulttuurillisuutta, asiakassuhteiden hoitamista, työlainsäädäntöä sekä esihenkilönä kehittymistä.
"Mielestäni koulutus sopii ihan kaikille, jotka ovat kiinnostuneita lähiesihenkilönä työskentelystä. Koulutus sopii vasta esihenkilötyön aloittaneille mutta myös niille, jotka ovat työskennelleet pidempään esihenkilönä. Koulutuksesta saa uusia ajankohtaisia vinkkejä sekä uusia työkaluja omaan työskentelyyn", sanoo Ella
Opiskelun ja työn yhdistäminen sujui helposti
Onnilla koulutus toteutetaan oppisopimuksena työn ohella. Koulutus on laajuudeltaan 150 opintopistettä ja kestää noin vuoden. Koulutukset järjestetään sekä lähi- että etätoteutuksena. Etä opetusta on noin kerran kuukaudessa. Yksi oppitunti kestää noin neljä tuntia ja se sijoittuu usein iltapäiviin.
"Opiskelu työn ohella tuntui kivalta. Saimme heti alussa kaikki koulupäivät, joita meillä oli. Koulupäivät oli helppo laittaa heti ylös kalenteriin ja sen mukaan järjestää työt ja koulu", kertoo Minja.
Oppituntien lisäksi koulutukseen kuuluu myös kolme näyttöä. Näyttöjen aiheina oli lähiesihenkilönä toimiminen, asiakassuhteiden hoito sekä henkilöstötyö. Näytöt arvioidaan ja arvioinnissa mukana on koulusta opettaja sekä omalta työpaikalta valittu henkilö.
Ella kertoo koulutuksen mieleenpainuvimman hetken olleen viimeinen lähikoulutuskerta. Helsingissä pidettiin seminaari, jossa oli kolme puhujaa. Erkka Westerlund puhui voittavasta tiimistä, Elina Gustafsson kertoi omasta parhaasta versioista itsestään sekä Jarno Laasala, joka kertoi rohkeudesta. "Se oli kiva lopetus koulutukselle, kun sai vielä kuunnella puhujia ja mitä heillä oli kerrottavana", sanoo Ella.
Osaamisen kehittäminen on osa Onnin tavoitteita
Onnin kestävyystiekartta määrittelee Onnille selkeät tavoitteet ja keskeiset toimintalinjat, joiden avulla pyrimme saavuttamaan kestävän kehityksen päämäärämme vuoteen 2040 mennessä. Kestävyyskartan keskiöstä löytyy sosiaalinen vastuu ja oman henkilöstön kehittäminen. Esihenkilötyön kehittäminen jatkuu myös tulevina vuosina systemaattisen esihenkilökoulutuspolun kautta, jossa LEAT on yksi tärkeä osa-alue.