Olet tässä: ONNI blogi / 5 vinkkiä ruuhkavuosiin!

Lapsiperheissä ruuhkavuodet ovat usein hektisiä, vaativia sekä täynnä monenlaisia haasteita. Ruuhkavuosien selviytymiseen liittyy monia haasteita, joihin on olemassa useita käytännön neuvoja helpottamaan tätä elämänvaihetta. Vaikka ruuhkavuodet voivat tuntua ajoittain haastavilta, vaihe on myös täynnä iloa, rakkautta ja kasvua. Tärkeintä on tehdä parhaansa omien voimavarojen puitteissa ja nauttia arjen pienistäkin hetkistä!

5 vinkkiä ruuhkavuosista selviytymiseen

1. Priorisoi, delegoi ja keskity olennaiseen. Ruuhkavuosien aikana aika ja voimavarat voivat olla rajallisia. Tunne omat rajasi ja pyri delegoimaan tehtäviä tarvittaessa. Voit esimerkiksi pyytää apua sukulaisilta tai ystäviltä lapsen hoidossa tai jakaa kotityöt kumppanin kanssa.

 

2. Rutiineilla ja aikatauluilla selkeyttä ja järjestystä. Laadi päivittäinen tai viikoittainen aikataulu, johon sisältyvät perheenjäsenten tärkeät aktiviteetit, kuten koulunkäynti, harrastukset ja ruokailut. Rutiinien avulla voit myös auttaa lapsia luomaan ennustettavuutta ja turvallisuuden tunnetta.

 

3. Hyödynnä tukiverkostoja ja palveluita. Tukiverkostojen, kuten ystävien, naapureiden tai muiden vanhempien kanssa voitte jakaa kokemuksia, tarjota apua toisillenne ja luoda vastavuoroista tukea.

Tukiverkostojen puuttuessa voit hyödyntää esimerkiksi ONNIn lastenhoito- ja kotisiivouspalveluita. Luotettavan lastenhoitajan avulla vanhemmat saavat apua työn, perhe-elämän ja omien tarpeidensa tasapainottamiseen. Lastenhoitajamme kanssa lapset saavat aktiivista ja turvallista hoitoa kotona. Ulkoistamalla siivouksen ONNIlle, säästät aikaa ja hermoja.

Lisäksi voit hyödyntää ammattilaisten tarjoamaa tukea, kuten neuvolaa, varhaiskasvatuksen palveluita tai vanhemmuuden tukiryhmiä.

 

4. Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi. Kun vanhemmat voivat hyvin, voi lapsikin hyvin. On tärkeää huolehtia niin fyysisestä kuin henkisestä hyvinvoinnista.

 

5. Muista itsellesi armollisuus. Ajoittain on helppo vaipua syyllisyyteen ja tuntea riittämättömyyttä. Hyväksy, että et voi olla täydellinen vanhempi tai suoriutua kaikista tehtävistä täydellisesti. Pyydä apua ja ota sitä vastaan. Anna itsellesi lupa levätä.

 

Lastenhoitoa ja kotisiivousta 60 % edullisemmin kotitalousvähennyksen avulla

Kotitalousvähennys on verovähennys, jolla saat helpotusta veroihin. Jos ostat esimerkiksi ONNIlta lastenhoitoa tai kotisiivousta, saat vähentää työn kustannukset ansio- ja pääomatulojen verotuksessa. ONNIn lastenhoito- ja kotisiivouspalvelut ovat 60 % kotitalousvähennyskelpoisia ja vähennettävän määrän omavastuu on 100 euroa kalenterivuodessa. Kotitalousvähennystä voi saada kalenterivuodessa 3500 euroa/henkilö.

Lue lisää kotitalousvähennyksestä ›

Tilaa uusimmat blogit suoraan sähköpostiisi!

Haluatko tiedon blogin uusista sisällöistä?
Tilaa uusimmat blogisisällöt suoraan sähköpostiisi! Saat kerran kuukaudessa yhteenvedon uusimmista sisällöistä.