Olet tässä: ONNI blogi / Hoivapalveluiden vastuullinen hankinta

Mitä hoivapalveluiden vastuullisuus on, miten sitä pitäisi arvioida ja kehittää? Entä miten hoivan vastuullisuus näyttäytyy eri osapuolten näkökulmasta? Näihin kysymyksiin tarjoaa vastauksia Osuuskunta Tradekan tilaama selvitys, joka keskittyy vanhusten ja aikuisten vammaisten kotiin vietäviin hoito- ja tukipalveluihin.

 

– Selvitys luo kokonaiskuvan hoiva-alan vastuullisuudesta, kriteereistä ja kehittämisen mahdollisuuksista. Se tarjoaa myös kipeästi kaivattua apua vastuullisuuden arviointiin ja kehittämiseen niin palvelun tuottajille kuin ostajillekin, kertovat selvityksen laatineet emeritaprofessori Marja Vaarama sekä sosiaali- ja terveysjohtaja Jukka Lindberg.

 

Hoivapalveluiden vastuullisuuden keskeiset periaatteet on selvityksessä koottu käytännön oppaaksi ja konkreettisiksi tarkastuslistoiksi, joiden tekijät toivovat päätyvän kaikkien alan toimijoiden käyttöön. 

 

– On tärkeää saada alalle yhdessä sovitut pelisäännöt, joiden toteutumista seurataan ja mahdollisia poikkeamia valvotaan. Tämän selvityksen pohjalta tehty opas on erinomainen työkalu, joka antaa hyviä välineitä myös hoiva-alan toimijoiden omavalvontaan. Myös palvelujen tilaajien on tunnettava vastuunsa: laadukas ja vastuullinen palvelu ei ole ilmaista, vaan tarkoittaa esimerkiksi TES:n mukaista palkanmaksua. Hinta ei siis voi olla ainoa kriteeri vaikkapa kilpailutuksissa, raportin ohjausryhmän puheenjohtaja Kari Välimäki sanoo tiedotteessa.

 

- Palveluntuottajan näkökulmasta tärkeintä yhteisessä vastuullisessa hankinnassa ovat asiakkaan ja hoidon vaikuttavuuden nostaminen keskiöön, laatukriteerit ja niiden toteutumisen valvonta sekä työehtosopimuksen (TES) ehtojen vuosittaisten tarkistusten läpimeno palveluiden hintoihin, toteaa Med Groupin toimitusjohtaja Kaisa Tarkkanen.

 

 

Kotihoidon vastuullisuusraportti

Yhteiskuntavastuulliset kotiin vietävät hoiva- ja tukipalvelut

Yhteiskuntavastuulliset kotiin vietävät hoiva- ja tukipalvelut -selvityksen ja sen pohjalta tuotetun oppaan ovat laatineet emeritaprofessori Marja Vaarama sekä sosiaali- ja terveysjohtaja Jukka Lindberg. Selvityksen on tilannut ja rahoittanut Osuuskunta Tradeka.

 

Tutustu raporttiin ja hyödynnä opas >

Selvityksen ja oppaan saat vapaasti käyttöösi Tradekan sivuilta.  

 

 

 

 

 

 

Yhteiskuntavastuulliset kotiin vietävät hoiva- ja tukipalvelut -selvityksen ja sen pohjalta tuotetun oppaan ovat laatineet emeritaprofessori Marja Vaarama sekä sosiaali- ja terveysjohtaja Jukka Lindberg. Selvityksen tilasi Osuuskunta Tradeka, jonka tytäryhtiö Med Group Oy tuottaa näitä palveluita. Selvityksen teettäminen on osa Tradekan yhteiskuntavastuutyötä ja yksi tapa palauttaa hoivan tuottamaa liiketulosta takaisin yhteiskuntaan. Selvityksen ohjausryhmässä on toiminut laaja joukko hoivan eri osapuolia edustaneita asiantuntijoita.

 

Tilaa uusimmat blogit suoraan sähköpostiisi!

Haluatko tiedon blogin uusista sisällöistä?
Tilaa uusimmat blogisisällöt suoraan sähköpostiisi! Saat kerran kuukaudessa yhteenvedon uusimmista sisällöistä.