Olet tässä: ONNI terveys / ONNI blogi / Med Groupin uuden toimitusjohtajan Kaisa Tarkkasen haastattelu

Med Groupin uuden toimitusjohtajan Kaisa Tarkkasen haastattelu

JAA SOMESSA:

kaisa tarkkanen 1000x667px

Kaisa Tarkkanen aloitti Med Groupin toimitusjohtajana elokussa 2019. Pääsimme kuulemaan Kaisan ajatuksia toimitusjohtajan roolista, arvoista ja tietenkin sotesta.

 

Aloitit uudessa toimessa noin kuukausi sitten. Millaisilla fiiliksillä olet?

On ollut mahtavaa päästä mukaan tiimiin. Tiesin jo tullessani, että Med Groupissa on töissä iso joukko ammattilaisia, jotka suurella sydämellä, innostuksella ja taidolla tekevät joka päivät töitä ihmiseltä ihmiselle. Näin kuukauden jälkeen olen nöyrän ylpeä siitä, että minulla on mahdollisuus olla mukana tässä työyhteisössä. Olemme valtakunnallinen työyhteisö, työpaikkamme vaihtelevat kodeista, ambulansseihin, sairaaloihin ja terveyskeskuksiin sekä toimistoihin. Tämä velvoittaa.

On myös ollut hienoa päästä heti syksyn alussa työhön kiinni. Syksyn aika tarkoittaa kuitenkin meille ja asiakkaillemme kesäkauden loppua sekä syksyn aktiviteettien alkamista. Asiakkaidemme elämän kääntyessä kohti syksyä, myös meidän liiketoimintamme kello kääntyy ja on ollut hieno asia olla siinä mukana alusta asti.

Mikä sai sinut innostumaan toimitusjohtajan roolista Med Groupilla?

Olen sitä mieltä, että jokaisella tulisi olla oikeus hyvään omannäköiseensä elämään ja saamaan sitä apua, mitä tarvitsee.  Tätä voidaan toteuttaa erilaisten työkalujen kautta. Me ihmiset olemme erilaisia, ja näin myös ne ratkaisut, jotka tukevat esim kotona asumistamme ovat erilaisia. Kannustan siihen, että emme pyri ratkaisemaan ongelmia yhdellä työkalulla, vaan sillä sopivimmalla työkalulla.

Varsinkin kotiin tuotavien palveluiden tarve kasvaa edelleen voimakkaaasti ja jopa niin voimakkaasti, että julkisella sektorilla on vaikeuksia edes tuottaa palvelua saati tuottaa sitä järkevällä kustannusrakenteella. Yksityinen toimija on yksi keino ratkaista tätä jatkuvasti kasvavaa kysyntää. Minä uskon, että sekä julkisen että yksityisen sektorin toimijoille on tilaa, ja yhdessä voimme jatkaa kotona annettavien palveluiden kehittämistä siten, että jokainen voi elää hyvää omannäköistä elämäänsä, missä sitten haluaakin.

Päätökseeni vaikutti Med Groupin lisäksi myös Tradekan omistajuus ja se, että kuulumme Tradekan Omista ja Kehitä -yksikköön. Sen tarkoituksena on rakentaa Suomessa sellaista liiketoimintaa ja tekemistä, jota täällä tarvitaan. Se on osuuskuntatoimintaa parhaimmillaan. Tahdon myös aina tehdä töitä ihmisten kanssa ja näin ollen teemamme ihmiseltä ihmiselle arjen tukena on asia, joka on minulle tärkeä.

 

Med Groupin arvot ovat luotettava, ystävällinen ja joustava. Millaiset arvot sinun toimintaasi ohjaavat?

Med Groupin arvot ovat hyvät; ne ovat hyvin lähellä omia arvojani. Ehkä itse lisäisin vielä muutaman piirteen: Avoimuus, yhdessä tekeminen, ratkaisukeskeisyys ja jatkuva oppiminen.

  • Avoimuus näkyy siinä, että asioista jutellaan avoimesti. Pidän sitä tärkeänä, koska sitä kautta meidän on helpompi päästä ”samalle sivulle” ja ymmärtää toisiamme. Ymmärtäminen on tärkeää, koska jos emme ymmärrä oikein toisiamme, niin meidän on hyvin vaikea edetä yhdessä eteenpäin.

  • Yhdessä tekeminen – uskon vahvasti siihen, että nykymaailmassa kannattaa ratkaista asioita yhdessä siten, että jokainen kuitenkin vastaa jostain. Näin saamme meidän yhteisen osaamisen käyttöömme ja se on takuuvarmasti enemmän kuin kenenkään yksittäinen osaaminen.  

  • Ratkaisukeskeisyys taitaa olla arvo, joka tulee pitkän toimitusjohtajakokemuksen mukana. On tärkeää ymmärtää yhdessä, missä olemme ja sitten seuraavaksi se, että miten tämä ratkaistaan ja mitä vaihtoehtoja meillä on.
  • Jatkuva oppiminen tulee taas liiketoiminnan harrastuksestani – elämä on minulle jatkuvaa oppimista ja se on varsinkin toimitusjohtajahommissa todella tärkeää, koska toimitusjohtajan hommat ovat aina jonkin verran yksinäistä puuhaa. Oma osaaminen ja arvomaailma kaventuu, jos ei aktiivisesti halua oppia uutta.

ONNI arvot

 

Med Groupin tavoitteena on toimia alan vastuullisimpana yrityksenä. Mitä tämä tulee tarkoittamaan? 

Vastuullisuus tarkoittaa meille monenlaista ja -näköistä asiaa. Kaikki kuitenkin alkaa aina siitä, että minä ja me päätämme, että teemme työmme hyvin ja oikein.  Se tarkoittaa, että Med Group toimii vastuullisena työnantajana, ja työntekijämme toimivat vastuullisina työntekijöinä. Vastuullisuuteen kuuluu meillä erityisesti toiminnan laatu, kuten esimerkiksi meillä jo olemassa oleva ISO 9001 sertifikaatti ja sitä kautta jatkuvan parantamisen periaatteen jalkauttaminen. Minulle tärkeä konkreettinen asia vastuullisuuteen on myös poikkeamien hallinnointi, eli kun jokin asia ei mene kuten pitäisikään, niin me osaamme korjata sen nopeasti ja asianmukaisesti, sekä ennaltaehkäisevästi katselmoimme toimintatapamme, ettei sama voi toistua uudestaan.

Miten näet sote-alan kehitysnäkymät?

Soten tarve jatkaa voimakasta kasvuaan ja tästä syystä on tärkeää, että asiakkaiden on mahdollista valita heille siihen elämäntilanteeseen sopivia palveluita – olivat ne julkisia tai yksityisiä. Sote tarpeen kasvu ja siitä syntyvä kokonaiskustannuspaine ovat Suomen tulevaisuuteen merkittävästi vaikuttavia asioita. Tätä kustannuspainetta voidaan ratkaista monimuotoistamalla palveluratkaisuja ja sitä kautta hakemalla kokonaisvaikuttavuudeltaan ratkaisuja, jotka hoidollisuuden lisäksi huomioisivat myös ennakoinnin. Näin saisimme asiakkaan keskiöön ja sen jälkeen palveluiden tuottajat voivat kilpailutusten kautta tarjota omia palveluitaan.

Kokonaisvaikuttavuuden kautta kustannuspaineen ratkaiseminen vaatii uutta osaamista sekä ostaja- että tuottajapuolelle, sekä olisi järkevää jollain lailla harmonisoida kokonaisvaikuttavuusmittauksia, jottei joka paikassa lasketa eri lailla. Uskon myös, että alalla aidot laatumittarit ja niiden seuranta tulevat kehittymään merkittävästi. Nythän on usein niin, että hankintayksiköiden resurssit eivät riitä arvioimaan yhtiöiden itsensä ilmoittamia laatumittareita.

Millaisia odotuksia sinulla on syksylle ja vuodelle 2020?

Uskon, että teemme aina työtä, jolla on tarkoitus. Sitä teemme vastuullisesti, ystävällisesti ja joustavasti ihmiseltä ihmiselle – ihan joka päivä. Tämän tehtävän lisäksi uskon, että saamme yhdessä rakennettuamme toimintaamme entistäkin sekä tilaaja- että asiakaskeskeisemmäksi ja ymmärrämme heidän tarpeensä entistä paremmin.

 

Tilaa uusimmat blogiartikkelit suoraan sähköpostiisi!

Haluatko tiedon uusista ONNI blogiartikkeleista ja tapahtumista?
Täytä lomake, niin saat jatkossa artikkelit kerran kuukaudessa suoraan sähköpostiisi.