Olet tässä: ONNI terveys / ONNI blogi / Varmistu terveydenhuollon ammattihenkilöstön riittävyydestä myös poikkeusoloissa

Varmistu terveydenhuollon ammattihenkilöstön riittävyydestä myös poikkeusoloissa

JAA SOMESSA:

ONNI terveys rekry FB ja LI 1200x628px_3

COVID-19 johtuvat tarpeelliset rajoitustoimet ovat supistaneet terveydenhuollon ja suun terveydenhuollon palveluvalikoimia merkittävästi maaliskuusta alkaen. Supistukset näyttäytyvät meillä mm. palveluaikojen rajoittamisena, palveluiden keskeytyksinä ja palvelupisteiden sulkuina.  Vaikutukset näkyvät myös osaamisen keskittämisessä pandemian hidastamiseen ja rajoittamiseen sekä henkilöstön ja heitä turvaavien suojavälineiden varaamisena mm. infektiolinjojen sekä tehohoidon tarpeisiin.

Vastaanottokäynnit romahtaneet alkuvuodesta

THL:n 24.4.2020 julkaiseman raportin COVID-19-epidemian vaikutuksista väestön palvelutarpeisiin, palvelujärjestelmään ja kansantalouteen mukaan supistuneita palveluita on kyetty korvaamaan osin etäratkaisuja hyödyntäen, mutta useat kontaktia edellyttävät pitkäaikaissairaudet ovat jääneet hoitamatta. Muutos on ollut valtavan suuri, vastaanottokäyntien määrät ovat romahtaneet alkuvuodesta merkittävästi. Avosairaanhoidossa vastaanottokäyntien pudotus on ollut tammikuusta toukokuuhun -37 % ja suun terveydenhuollossa vastaavasti -54 %. Vaikutukset palveluiden käytön laskussa ovat olleet ikääntyneillä yleistä trendiä jyrkempiä (Avohilmo 1.6.2020).

Patoutunutta palvelutarvetta puretaan vielä pitkään

Rajoitustoimenpiteistä johtuvaa patoutunutta palvelutarvetta tullaan purkamaan vielä pitkään. Kuinka pitkään, riippunee ennen kaikkea siitä, kuinka nopeasti rajoituksia kyetään purkamaan tai palveluiden tuottamiselle löydetään vaihtoehtoisia tapoja. Tehtävä ei ole helppo ja luottamuksen palauttaminen julkisiin perusterveydenhuollon palveluihin, niiden saatavuuteen ja potilasturvallisuuteen poikkeusolojen jatkuessa on yhteinen tehtävämme.  Avainasemassa on riittävä ja osaava terveydenhuollon ammattihenkilö.

ONNI terveyden julkiset palvelut -yksikössä tehdään tiivistä yhteistyötä julkisen sektorin kanssa terveydenhuollon ja suun terveydenhuollon palveluiden turvaamiseksi. Palveluita on arvioitu,  järjestetty ja tarvittaessa muokattu joustavasti kunkin asiakkaan ja palvelun vaatimalla tavalla. Uskomme kumppanuuteen ja yhteistyöhön, emmekä tingi ystävällisestä palveluotteestamme myöskään poikkeusoloissa – yhteistyö peruspalveluiden turvaamiseksi jatkuu.

 

Lähteet:

  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL); Perusterveydenhuollon avohoidon hoitoilmoitus (Avohilmo 1.6.2020)
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL); V: COVID-19-epidemian vaikutukset väestön palvelutarpeisiin, palvelujärjestelmään ja kansantalouteen – nopea vaikutusarvio (julkaistu 24.4.2020).
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL); Koronaepidemian vaikutukset hyvinvointiin, palveluihin ja talouteen (THL:n viikkoraportti 22/2020, 27.5.2020)

Jukka Ohtonen 
Palvelujohtaja, ONNI terveys
jukka.ohtonen(at)onniterveys.fi 


Med Group Oy on Tradeka-Yhtiöt Oy:n 100% omistama täysin kotimainen terveys- ja hoivapalvelutuottaja. Kehitämme terveyspalveluiden laatua, vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta. Työllistämme noin 4200 sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijää liikevaihtomme ollessa yli 70 miljoonaa euroa. 

Tilaa uusimmat blogiartikkelit suoraan sähköpostiisi!

Haluatko tiedon uusista ONNI blogiartikkeleista ja tapahtumista?
Täytä lomake, niin saat jatkossa artikkelit kerran kuukaudessa suoraan sähköpostiisi.