Ammatillinen tukihenkilötoiminta

Ammatillinen tukihenkilötoiminta on suunnattu sosiaalihuollon ja lastensuojelun asiakkaina oleville lapsille ja nuorille, jotka kaipaavat apua ja tukea elämän eri osa-alueilla. Toiminnan tavoitteena on tukea lapsen hyvinvointia ja yksilöllisiä tarpeita.

Katso yhteystiedot ›

Mitä on ammatillinen tukihenkilötoiminta?

Ammatillinen tukihenkilötoiminta on yksi lastensuojelun avohuollon tai sijaishuollon tukitoimista, joiden avulla edistetään lapsen tai nuoren hyvinvointia, kasvua ja kehitystä. Ammatillinen tukihenkilö tapaa lasta tai nuorta säännöllisesti, auttaen ja tukien häntä sovittujen tavoitteiden saavuttamisessa. Työskentelyn tarkemmat tavoitteet, toteutusmuodot ja tapaamiskerrat sovitaan asiakkaan elämäntilanteen sekä tarpeiden ja toiveiden mukaisesti. 

Toiminnan tavoitteet

Toiminnan tavoitteena on tukea lapsen tai nuoren kykyä ja rohkeutta toimia omissa ympäristöissään, motivoida ottamaan vastuuta itsestään ja omien asioiden hoitamisesta sekä vahvistaa hänen vahvuuksiaan ja positiivista kuvaa itsestään. Tukihenkilö tapaa lasta tai nuorta sovitusti esimerkiksi kotona tai kodin ulkopuolella, siellä missä lapsi tai nuori liikkuu ja viettää aikaansa. Tapaamisia voi olla esimerkiksi viikoittain tai pari kertaa kuukaudessa.

Toiminnan sisältö

Palvelu käynnistyy yhteistapaamisella sosiaalityöntekijän, tukihenkilön ja asiakkaan kesken. Yhteistapaamisessa määritellään yhteiset tavoitteet, toteutusmuodot ja tapaamiskerrat. Toimintaamme ohjaavat avoin ja suora kommunikointi sekä asiakkaan kunnioittaminen. Tavoitteiden toteutumista ja palvelun jatkoa arvioidaan säännöllisesti sosiaalityöntekijän ja asiakkaan kanssa.

Milloin ammatillinen tukihenkilötoiminta voisi olla avuksi?

Ammatillinen tukihenkilö voi auttaa esimerkiksi:

  • löytämään mielekkäitä harrastuksia ja tukemaan niiden parissa
  • koulunkäynnissä ja ohjata opiskelussa
  • lasta tai nuorta parantamaan vuorovaikutustaitojaan ja luomaan kestäviä ihmissuhteita
  • perheen sisäisten ristiriitojen selvittämisessä ja parantamaan perheenjäsenten välistä kommunikaatiota
  • tarjoamalla tukea ja ymmärrystä neurologisten haasteiden kanssa
  • tunnistamaan psykiatrisia ongelmia, ohjata hoitoon ja tukea hoitoprosessissa
  • löytämään ja ylläpitämään terveellistä vuorokausirytmiä
  • tunnistamaan omat vahvuutensa ja kehittämään selviytymiskeinoja
  • toimimalla luotettavana ja turvallisena aikuisena, johon lapsi tai nuori voi tukeutua
  • pysymään erossa rikoksista ja päihteistä

Ammatillinen tukihenkilötoiminta

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä ammatillisesta tukihenkilötoiminnasta

Ammatillinen tukihenkilötoiminta on palvelu, joka on suunnattu sosiaalihuollon ja lastensuojelun asiakkaina oleville lapsille ja nuorille. Sen tarkoituksena on tarjota yksilöllistä tukea ja ohjausta lapsen tai nuoren arjessa, edistäen heidän hyvinvointiaan, kasvuaan ja kehitystään. Ammatillinen tukihenkilötoiminta on määräaikaista ja sen tavoitteet, tapaamiset ja kesto räätälöidään kunkin asiakkaan tarpeiden mukaan.

Käynneillä kirjataan:

  • Ketä on paikalla, kun perheeseen/tapaamiseen mennään
  • Miltä koti näyttäytyy, onko kodin siisteydessä tapahtunut muutoksia. Jos muutoksia on tapahtunut, työntekijä käy asiakkaan kanssa keskustelua, onko jaksamisessa tapahtunut muutosta. Tällöin voimme yhdessä miettiä, tarvitseeko apua kohdentaa kodinhoidolliseen apuun tai kaipaisiko perhe lisätukea, esimerkiksi isomman tuntimäärän käynneille kuukautta kohden.

  • Mitä on tehty
  • Missä on käyty
  • Onko toimintarahaa käytetty
  • Mikä on asiakkaan vointi ja henkinen tila sekä miltä tilanne näyttää työntekijän silmin

Palveluntuottaja eli perheessä käyvät työntekijät ja tiimin esihenkilöt näkevät kirjaukset. Palveluntuottaja toimittaa tiedot sosiaalityöntekijälle. Sosiaalityöntekijä saa kirjausten kautta tietoa, kuinka yhdessä sovittuja tavoitteita kohti on työskennelty, millä tasolla niitä ollaan saavutettu ja onko perheen tilanteessa jotain sellaista, että perhe tarvitsi mahdollisesti lisää tukea. 

Ammatillinen tukihenkilötyö on suunnattu sosiaalihuollon ja lastensuojelun asiakkaina oleville lapsille ja nuorille. Tämä palvelu on tarkoitettu erityisesti niille lapsille ja nuorille, jotka tarvitsevat yksilöllistä tukea ja ohjausta arjessaan, edistääkseen heidän hyvinvointiaan, kasvuaan ja kehitystään. Tukihenkilötyö voi olla hyödyllistä esimerkiksi lapsille ja nuorille,

  • joilla on sosiaalisia, neurologisia tai psykiatrisia haasteita, tai
  • jotka tarvitsevat apua koulunkäynnissä, harrastusten löytämisessä tai arjen taitojen harjoittelussa.

Palvelu on suunnattu alle 18-vuotiaille, ja sen myöntää perheen oman kunnan tai hyvinvointialueen sosiaalipalveluviranomainen.

Ammatillisen tukihenkilötoiminnan tavoitteet ja kesto määritellään yhteistyössä perheen ja lastensuojelun sosiaalityöntekijän kanssa. Työskentelyn alussa laaditaan palvelusuunnitelma, jossa kartoitetaan tuen tarpeet ja asetetaan yhteiset tavoitteet. 

Palvelun kesto ja tapaamisten tiheys määräytyy asiakkaan yksilöllisten tarpeiden mukaan.  

Tukihenkilö tapaa lasta tai nuorta sovitusti esimerkiksi kotona, koulussa tai muissa paikoissa, joissa lapsi tai nuori viettää aikaansa.

Valitse kotimainen ja vastuullinen Onni

Kotimaisuus

Olemme täysin kotimainen yritys ja maksamme kaikki veromme ja veroluontoiset kustannuksemme Suomeen. Työllistämme noin 5000 suomalaista.

Laadukas palvelu

Laatu tarkoittaa oikean palvelun toteuttamista oikea-aikaisesti, turvallisesti ja vastuullisesti. Meillä on ISO 9001:2015 -laatusertifikaatti. Olemme tukenasi arjessa ja elämän käänteissä.

Vastuullisuus

Tavoitteena on olla alamme vastuullisin yritys ja työnantaja. Haluamme yhdessä kehittää työpaikkaamme ja toimintaamme yhä paremmiksi. Edistämme yhdessä suomalaisten terveyttä ja hyvinvointia.

Ota yhteyttä

Jätä yhteydenottopyyntö lapsiperhepalveluihin liittyen. Olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Lue lisää

Oulun lapsiperhepalvelut mukana Kevättohinat -tapahtumassa
Lapsiperheen kotipalvelu / Kotiin vietävät palvelut / 30.5.2024

Oulun lapsiperhepalvelut mukana Kevättohinat -tapahtumassa

Onni laajentaa palveluvalikoimaansa lapsiperhepalveluihin ympäri Suomen. Oulun lapsiperhepalvelut olivat mukana Kevättoh...
Lue lisää ›
Onnin lapsiperhepalvelut laajenevat Satakunnan alueelle
Lapsiperheen kotipalvelu / 29.4.2024

Onnin lapsiperhepalvelut laajenevat Satakunnan alueelle

Onnin lapsiperhepalvelut ovat käytettävissä nyt myös Satakunnan alueella. Lapsiperhepalveluihin kuuluu lapsiperheiden ko...
Lue lisää ›
Kotitalousvähennys pysyy 60 prosentissa myös vuonna 2024
Henkilökohtainen apu / Kotihoito / Siivouspalvelu / Lapsiperheen kotipalvelu / Kotiin vietävät palvelut / Lastenhoito / 25.10.2023

Kotitalousvähennys pysyy 60 prosentissa myös vuonna 2024

Kahden vuoden kotitalousvähennys kokeilu saa jatkoa. Siivous-, hoito- ja hoivatyön kotitalousvähennys pysyy 60 prosentis...
Lue lisää ›