1. Toimitusjohtajan alkusanat

Tervetuloa Onnin vuoden 2024 vastuullisuusraportin pariin. 

Vuoden 2024 aikana suomalaiseen perusturvallisuuteen on edelleen vaikuttanut sota, hybridivaikuttaminen sekä Suomen talouden epävarmuus. Noususuhdanne antaa edelleen odottaa itseään. Sotetoimialalla vuosi oli hyvinvointialueiden toinen toimintavuosi, jossa yhtenä pääpainopisteenä on ollut alueiden talouden tasapainottaminen ja sen vaatimat toimenpiteet.  

Maailma muuttuu ja jatkuvien muutosten äärellä on hyvä muistaa, että työmme asiakkaidemme, onnilaisten ja Onnin yhteisön hyväksi on tärkeää ja entistäkin merkityksellisempää. On hienoa, että olemme voineet tarjota asiakkaidemme toiveiden mukaan räätälöityä, oikea-aikaista, laadukasta ja vastuullisesti tuotettua palvelua nopeasti muuttuvasta maailmantilanteesta huolimatta. 

Olemme jatkaneet “Onni kestävää kasvua” -strategiamme toteuttamista. Olemme toimineet arvojemme - joustavuuden, luotettavuuden ja ystävällisyyden - mukaisesti. Toimintamme on kehittynyt ja liiketoimintamme kasvu jatkunut.   

Yhteistyö hyvinvointialueiden kanssa on sujunut mutkattomasti. Soteuudistuksen palvelurakenteessa kotiin vietävillä palveluilla on keskeinen rooli. Vahva kasvumme onkin perustunut vuoden aikana erityisesti kotiin vietäviin palveluihimme, jotka ovat edelleen kasvaneet erityisesti  palvelutarjooman ja uusien asiakasryhmien osalta. Palveluidemme käyttäjissä on aikaisempaa vahvemmin esillä myös lapset ja nuoret, Onnin pitkäaikaisten asiakasryhmien kuten vammaisten, ikääntyneiden, lapsiperheiden ja kotitalouksien lisäksi. Olemme edelleen kasvattaneet eri palveluiden käyttäjäryhmille moniammatillisten palveluidemme tarjontaa, joissa yhdistyy esimerkiksi erilaisia ammatillisia sekä tuki- ja avustuspalveluita laaja-alaisesti eri puolilla Suomea.  

Onnissa laatu ja vastuullisuus toteutuvat arjessa – joka päivä. Vuoteen mahtuu monta tekoa ja nostankin tässä muutaman. Onnin kestävyystiekartta, joka on CSRD:n mukainen, on edelleen päivitetty vuoteen 2040 asti. Se sisältää konkreettiset toimenpiteet ja tavoitteet siitä, miten kehitämme kestävää liiketoimintaa. Olethan myös jo tutustunut onnion.fi sivustolla kvartaaleittain julkaistavaan Onnin Omavalvontaohjelman toteutumisen seuranta - raportteihin.  

Kestävää kasvua rakentaessamme olemme hyvin iloisia siitä, että samaan aikaan sekä asiakas- että henkilöstötyytyväisyys on jatkanut positiivista kehitystään. Yhdessä olemme Onni!

Katseemme on nyt suunnattu vuoteen 2025. Jatkamme työtämme kestävän yritystoiminnan kehittämistä, ja sitoumuksemme YK:n Global Compactiin ohjaa meitä edelleen. CSRD-säädöksen jalkautuminen arjen toimintaan jatkuu edelleen. Noudatamme ihmisoikeuksiin, työvoimaan, ympäristöön ja korruptionvastaisuuteen liittyviä periaatteita, ja etenemme kohti tavoitettamme olla sotetoimialan vastuullisin toimija.  

Vastuullisuus on meille onnilaisille tekoja, lämpimiä kohtaamisia ja hyvän arjen mahdollistamista. Vastuullisesti toimien kehitämme välittävää työyhteisöä ja pidämme huolta onnilaisista. Se on arvojemme mukaista toimintaa vuoden jokaisena päivänä. 

Kaisa 2024

Kiitämme onnilaisia ja asiakkaitamme vuodesta 2024. Yhdessä tehden kehitymme alan vastuullisimmaksi toimijaksi. 

Yhdessä olemme Onni! 


Kaisa Tarkkanen

toimitusjohtaja
ONNI (Med Group Oy)

2. Vastuullisuustyön kohokohdat

Vastuullisuus2024_uusin

 

3. Yleiset tiedot

Vastuullisuusraportin laadintaperiaatteet

Yritys: Onni / Med Group Oy, Med Group Ensihoitopalvelu Oy, Mikkelin Hoivapalvelu Pelakuu Oy, Yhdessä huomiseen Oy 

Osoite: Jaakonkatu 3, 01620 Vantaa 

Henkilötyövuodet keskimäärin: 1702 

Jäsenyydet järjestöissä ja edunvalvontaorganisaatioissa: HALI ry 

Ulkopuoliset periaatteet ja sitoumukset: UN Global Compact, Avainlippu, Ekokompassi, ISO:9001 

Onni on Tradeka-Yhtiöt Oy:n kokonaan omistama alakonserni.

Sitoumuksemme vastuullisuuteenraportointiin perustuu YK:n Global Compact –aloitteen kymmeneen periaatteeseen sekä kestävän kehityksen tavoitteisiin. Vastuullisuusraporttimme mukailee Global Reporting Initiative (GRI) 2021 -standardin vaatimuksia. Vuodesta 2025 alkaen Onnia velvoittavat EU:n kestävyysraportointidirektiivin (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD) mukaiset raportointivaatimukset, jotka ovat ohjanneet vuoden 2024 vastuullisuusraportin sisältöä ja rakennetta. 

Raportoidut kestävyysaiheet ja tunnusluvut perustuvat Med Groupin kaksoisolennaisuusanalyysiin, joka toteutettiin keväällä 2024. Olennaisuusanalyysiin perustuvat olennaiset teemat ja kestävyystavoitteet on hyväksytty Med Groupin hallituksessa, ja raportointi niitä mukaillen alkoi vuonna 2024.  

Raportti on osittain varmennettu ulkopuolisen toimesta ja se on yhtiön hallituksen hyväksymä.

Vuodesta 2025 lähtien Onni raportoi vastuullisuudestaan CSRD:n mukaisesti osana Tradeka-konsernin kestävyysraporttia.  

Vastuullisuusraportoinnissa noudatetaan Onnin riskienhallinnan ja sisäisen valvonnan periaatteita ja prosesseja sekä Tradeka -konsernin lakisääteisen raportoinnin periaatteita. Kestävyysraportoinnin sisäinen valvonta perustuu riskien tunnistukseen, analysointiin ja valvonnan kohdistamiseen olennaisimpiin tunnistettuihin riskeihin sekä sisäisen valvonnan parhaisiin käytäntöihin.  

Kestävyysraportoinnissa korostuvat Onnin arvot, johdon sitoutuminen kestävään toimintaan, Onnin eettiset periaatteet, laatua, vastuullisuutta ja asianmukaista toimintaa korostava yrityskulttuuri sekä kestävää toimintaa edistävät politiikat.  

Kestävyysraportointi on tehtävänä jaettu Onni keskus -yksikölle sekä talousosastolle, jossa kestävyysraportoinnin laskennan toteuttaa Business Controlling -yksikkö. Kestävyysraportointia suorittavat erityisesti kestävyysraportointiin ja alan standardeihin perehtyneet henkilöt. 

Kestävyysraportoinnin tunnistetut riskit ovat raportoitavan tiedon oikeellisuus sekä raportoinnin oikea-aikaisuus.  

4. Kestävyyden hallinto

Hallinto-, johto- ja valvontaelinten rooli sekä niiden käsittelemät kestävyysasiat

4.1. Hallitus, toimitusjohtaja ja johtoryhmä 

Hallitus

Med Group Oy:n hallitus toimii yhtiön korkeimpana kestävyyden valvojana ja hyväksyy yhtiön toimintaa sekä sisäistä valvontaa ohjaavat politiikat. Vastuullisen liiketoiminnan periaatteet on määritelty konsernin eettisten periaatteiden (Code of Conduct) lisäksi hallituksen vahvistamassa johtamisjärjestelmässä. Tämä järjestelmä kattaa muun muassa hankinta-, henkilöstö-, kilpailu-, laatu-, riskienhallinta-, tietosuoja-, tietoturva-, vero-, yhdenvertaisuus-, ympäristö- ja yritysturvallisuuspolitiikat sekä niihin liittyvät ohjeistukset. Tavoitteita ja toimintaperiaatteita päivitetään tarpeen mukaan, jos toimintaympäristössä tapahtuu muutoksia, jotka vaativat reagointia.

Hallitus hyväksyy Onnin kestävyyteen liittyvät tavoitteet, ja Med Groupin toimitusjohtaja vastaa näiden tavoitteiden toteuttamisesta. Tavoitteiden edistymisestä raportoidaan hallitukselle säännöllisesti. Kestävä kehitys on integroitu hallituksen hyväksymään liiketoimintastrategiaan sekä riskien arviointeihin ja vuotuiseen toimintasuunnitelmaan.

Vuoden 2024 aikana hallituksen kokouksissa käsiteltiin muun muassa seuraavia kestävyyteen liittyviä aihealueita:

  • Onnin vuoden 2023 vastuullisuusraportti
  • Kaksoisolennaisuusanalyysi 
  • 2040 kestävyystiekartta
  • Onnilaisuuden toimintasuunnitelma
  • Tietoturvallisuus
  • Asiakas- ja henkilöstökokemuskyselyiden tulokset
  • Tradekan kestävyysraportointidirektiivin mukainen raportointi
  • Tradekan vuosi – ja vastuullisuusraportti 2023

Toimitusjohtaja ja johtoryhmä 

Toimitusjohtaja vastaa hallituksen vahvistamien kestävyystavoitteiden toimeenpanosta yhtiössä ja raportoi hallitukselle olennaisista kestävyyteen liittyvistä vaikutuksista, riskeistä ja mahdollisuuksista. Onnin johtoryhmä valvoo osaltaan hyväksyttyjen kestävyystoimenpiteiden täytäntöönpanoa sekä kestävyyteen liittyviä vaikutuksia, riskejä ja mahdollisuuksia säännöllisesti johtoryhmän kokouksissa.

Konsernin vastuullisuustavoitteiden pohjalta konsernin liiketoiminta-alueiden ohjausryhmät valmistelevat omat kestävyystavoitteensa. Liiketoiminta-alueiden johtajat vastaavat liiketoiminta-aluekohtaisten vastuullistavoitteiden toimeenpanosta, ja tavoitteiden toteutumista seurataan liiketoiminta-alueiden ohjausryhmissä.

Vuonna 2024 johtoryhmän kokouksissa käsiteltiin muun muassa seuraavia vastuullisuuteen liittyviä aihealueita: 

  • Onni vastuullisuusraportti 2023 
  • Kestävyysraportointi ja sen muutokset
  • Kestävyystiekartta
  • Tietoturvallisuus
  • Onnilaisuuden toimintasuunnitelma
  • Työturvallisuus
  • Laatupolitiikka
  • ISO 9001 laatujärjestelmän auditoinnit
  • Riskien arvioinnit
  • Asiakas- ja henkilöstökokemuskyselyiden tulokset

Hyvä hallinto 

Onnin hallinnosta vastaa Med Groupin hallitus ja toimitusjohtaja. Hyvä hallintotapa Onnilla varmistetaan selkeällä johtamisella, sisäisellä valvonnalla ja sisäisellä tarkastuksella. Tradeka- konsernin sisäinen tarkastus tukee yhtiön itsensä tekemää sisäistä valvontaa, johon  kuuluvat myös ISO 9001 sertifikaatin mukaiset sisäiset auditoinnit.  

Yhtiön ulkoisesta tarkastuksesta vastaa yhtiön tilintarkastaja. Lisäksi Onni on ISO 9001 sertifioitu yhtiö, ja ulkopuolisena auditoijana on toiminut Kiwa Inspecta / Inspecta Sertifiointi Oy. Yhtiö toimii tarkkaan säännellyillä sosiaali- ja terveydenhuollon toimialoilla ja esimerkiksi laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta (741/2023) ohjaa Onnin toiminnan suunnittelua ja omavalvontaa. 

4.2. Kestävyyteen liittyvän suorituskyvyn sisällyttäminen kannustinjärjestelmiin  

Onnin johtoryhmän palkitsemisen yhtenä osa-alueena on yhtiön vastuullinen toiminta, jonka keskeiset mittarit liittyvät mahdollisiin vakaviin henkilöstö- tai asiakaspoikkeamiin, ISO 9001 sertifikaattiin sekä vuosittaisiin kestävyysprojekteihin.
 

4.3. Strategia, liiketoimintamalli ja arvoketju

Onni kestävää kasvua -strategia

Onni Strategia 2024

Liiketoimintamalli 

Onni on kotimainen, valtakunnallinen sosiaali- ja terveydenhuoltoalan palveluyritys, joka tarjoaa erilaisia hoivan, huolenpidon ja terveyden palveluita hyvinvointialueille, yrityksille ja yksityishenkilöille. Onnin kotiin vietävät palvelut tarjoavat erilaisia palveluita monelle eri asiakasryhmälle, kuten lapsille, nuorille ja lapsiperheille, vammaisille, ikääntyneille sekä muille apua ja tukea kotiin tarvitseville. Onni tuottaa myös ensihoidon- ja potilassiirtokuljetusten palveluita sekä terveydenhuollon henkilöstöä julkiseen terveydenhuoltoon kaikkialle. Onni on 100 % Tradeka-Yhtiöt Oy:n omistama yritys.

Onnin johtaminen perustuu kestävään vastuullisuuteen sekä arvoihin: ystävällinen, joustava ja luotettava. Onnin liiketoimintaa harjoitetaan siten, että se täyttää Tradeka-Yhtiöiden Onnin omistajaohjaukselle asettamat tavoitteet.  

Arvoketju 

Onnin palveluliiketoiminnan arvoketjut ovat lyhyitä ja ne ovat toiminnan luonteen vuoksi vähäisiä. Arvoketjuissa ei merkittäviä muutoksia toimintakaudella.

Ylävirta 

Onnin arvoketjun alkupäässä ovat alihankkijat ja niiden työntekijät sekä esimerkiksi raaka-aineiden, polttoaineiden ja energian alkulähteet. Epäsuoria alkupään toimijoita ovat myös lainsäätäjät ja viranomaiset. Onnin suoriin ylävirran kumppanuuksiin kuuluvat tarvike-, materiaali- ja energiatoimittajat sekä palveluntarjoajat ja vuokranantajat.  

Oma toiminta 

Onnin omassa toiminnassa näkyy toimiminen asiakkaana, palveluntarjoajana sekä yrityksenä. Keskeisinä tahoina ovat työntekijät sekä omistaja Tradeka-Yhtiöt.

Alavirta 

Onnin alavirrassa olevat suorat asiakkaat koostuvat hyvinvointialueista, yrityksistä ja yksityishenkilöistä. Arvoketjun loppupäässä ovat palveluiden käyttäjät, omaiset ja läheiset sekä yhteisö.

Suorat ja välilliset kumppanuudet ja tahot Onnin arvoketjussa

Suorat ja välilliset kumppanuudet ja tahot Onnin arvoketjussa-1

4.4. Sidosryhmien edut ja näkemykset

Onnin toiminta perustuu tiiviiseen yhteistyöhön useiden keskeisten sidosryhmien kanssa. Sidosryhmäanalyysi auttaa Onnia ymmärtämään ja hallitsemaan näiden ryhmien odotuksia ja vaikutuksia. 

Keskeiset sidosryhmät: 

1. Asiakkaat ja heidän omaisensa

  • Asiakkaat ja palveluiden käyttäjät sekä heidän läheisensä ovat Onnin palveluiden keskiössä. Heidän tarpeidensa ja toiveidensa ymmärtäminen on olennaista palveluiden suunnittelussa ja toteutuksessa.

2. Henkilöstö

  • Onnin työntekijät ovat palveluiden toteuttajia ja yrityksen kasvot asiakkaille. Heidän hyvinvointinsa, osaamisensa ja sitoutumisensa ovat kriittisiä tekijöitä palveluiden laadun ja asiakastyytyväisyyden varmistamisessa. 

3. Julkinen sektori ja yhteistyökumppanit

  • Onni tekee tiivistä yhteistyötä kuntien ja hyvinvointialueiden kanssa. Hyvät suhteet ja yhteistyökyky ovat tärkeitä palveluiden jatkuvuuden ja kehittämisen kannalta.

4. Toimittajat ja alihankkijat

  • Laadukkaiden palveluiden tuottaminen edellyttää luotettavia toimittajia ja alihankkijoita, jotka tukevat Onnin toimintaa tarjoamalla tarvittavia resursseja ja palveluita.

5. Sääntelyelimet ja viranomaiset

  • Onni toimii tiukasti säännellyllä toimialalla, ja yrityksen on noudatettava alan lakeja ja määräyksiä. Hyvä yhteistyö viranomaisten kanssa varmistaa, että Onni toimii lainmukaisesti ja säilyttää toimintansa luotettavuuden. 
Onni panostaa aktiiviseen viestintään ja yhteistyöhön sidosryhmiensä kanssa ja kehittää toimintaansa saadun sidosryhmäpalautteen perusteella jatkuvan parantamisen kulttuurin mukaisesti. Onni pyrkii olemaan avoin ja läpinäkyvä toiminnassaan, mikä rakentaa luottamusta ja pitkäaikaisia suhteita sidosryhmiin. 

Sidosryhmien näkemyksiä hyödynnettiin vuonna 2024 toteutetussa kaksoisolennaisuusanalyysissa, jonka pohjalta Onni vahvisti yhtiön toiminnalle olennaiset kestävyysteemat. Teemat muodostavat painopisteet Onnin vastuullisuustyölle ja -raportoinnille sekä 2040 kestävyystiekartalle. 

Taulukossa on yhteenveto Onnin keskeisimpien sidosryhmien oleellisimmista vastuullisuusteemoista:

Näyttökuva 2025-01-30 kello 16.40.48

5. Kestävyyden olennaiset vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet

Kestävyysvaikutukset, riskit ja mahdollisuudet arvoketjussa

Kestävyysvaikutukset, riskit ja mahdollisuudet arvoketjussa


Olennaisten vaikutusten, riskien ja mahdollisuuksien tunnistaminen ja arviointi
 

Raportointivuonna olennaisten kestävyysvaikutusten, riskien ja mahdollisuuksien tunnistaminen ja arviointi toteutettiin helmi-huhtikuun 2024 aikana yhteistyössä Greenstep Oy:n kanssa. Projekti sisälsi neljä vaihetta:

  • Nykytila-analyysi: Onnin vastuullisuuden nykytilaan ja tausta-aineistoon perehtyminen 
    Arvoketjun analysointi ja sidosryhmäkuulemisen täydennys: Onnin arvoketjutoimijoiden nimeäminen ja keskeisten vaikutusten, riskien ja mahdollisuuksien tunnistaminen arvoketjusta.
  • Sidosryhmäkuulemisen täydentäminen keskeisten henkilöiden haastatteluilla. Näiden lisäksi Onni toteutti itse kyselyt asiakkaille, henkilöstölle ja toimittajille sekä omistajien edustajille Greenstepin kyselypohjan avulla.  
  • Vaikutusten, riskien ja mahdollisuuksien tunnistaminen ja arviointi: olennaisten kestävyysvaikutusten tunnistaminen raportointiin (vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet) Greenstepin työkalulla ja perehdytyksellä Onnin toteuttamana.  
  • Yhteenveto: olennaiset kestävyysteemat CSRD-raportointiin

Kahdensuuntaisella olennaisuusanalyysillä määritellyt raportoitavat kestävyysteemat tulevat jatkossa sisältymään Onnin osalta myös Osuuskunta Tradekan konsernitason kestävyysselvitykseen. 

6. Onnin olennaiset ESRS-aiheet 

Onnin olennaiset kestävyysteemat ovat ESRS E1 ilmastonmuutos, ESRS S1 oma työvoima, ESRS S4 kuluttajat ja loppukäyttäjät sekä ESRS G1 liiketoiminnan harjoittaminen. Kestävyysteemat perustuvat kaksoisolennaisuusanalyysiin ja ovat yhtiön hallituksen hyväksymät. Nämä teemat ovat jo aiemmin olleet osana vastuullisuusraportointiamme ja sisältyvät jatkossakin Onnin vastuullisuusraporttin sekä kestävyysraportoinnin näkökulmasta Osuuskunta Tradekan konsernitason kestävyysraportointiin.

Onnin olennaiset ESRS-aiheet

Näyttökuva 2025-01-30 kello 20.13.54

Tavoitteet saavutetaan vuoteen 2040 mennessä.

Onnin kestävyystiekartta

Onnin toimintavuonna julkaistu kestävyystiekartta 2040 pohjautuu paitsi aiemmalle vastuullisuustyöllemme, UN Global Compactin periaatteille ja kestävän kehityksen tavoitteille, myös olennaisille ESRS-aiheillemme. Kestävyystiekartta ohjaa toimintaamme vuoteen 2030 ja 2040 saakka ulottuvilla tavoitteilla ja toimintaa ohjaavilla toimenpiteillä.

Näyttökuva 2025-02-28 kello 12.30.12

 

6.1 E – Ympäristö 

EU-taksonomia

Kestävä kehitys perustuu luonnonvarojen säästämiselle ja ihmisoikeuksien ja sosiaalisten oikeuksien kunnioittamiselle. EU-taksonomia on yhteinen eurooppalainen luokittelujärjestelmä, jolla pyritään edistämään yrityksien ja sijoittajien tietoisuutta sekä kannustetaan yksityisen sektorin investointeja siirtymään kohti ilmastoneutraaliutta tukevia kohteita. 

Taksonomiaan on sen ensimmäisessä vaiheessa valittu sektorit ja toiminnot, joilla on suurin vaikutus ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tai siihen sopeutumiseen. Yritysten edellytetään julkaisevan tiedot taksonomiakelpoisten ja taksonomian mukaisten liiketoimintojen osuudet liikevaihdosta, investoinneista ja operatiivisista kuluista. Toiminto raportoidaan, jos se on säädöksen piirissä.

Osa investoinneista on tunnistettu kohdistuvan taksonomiatoimialojen piiriin. Onnilla nämä investoinnit koostuvat autohankinnoista ja niistä taksonomian mukaisiksi investoinneiksi on laskettu N1- ja M1-luokkien ajoneuvot, joiden päästöt ovat maksimissaan 50 gCO₂/km.

E1 – Ilmastonmuutos

Ilmastonmuutosta koskevat olennaiset vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet on tunnistettu kaksoisolennaisuusanalyysiprosessissa. Kaksoisolennaisuusanalyyissa havaitut keskeiset ympäristö- ja ilmastoriskit sisällytetään jatkossa yhtiötason riskienhallintaprosessiin. 

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseen liittyvät merkittävimmät ohjaavat toimenpiteet:
  • Tuotanto- ja työsuhdeautojen vaihtaminen sähkö- ja hybridiautoihin leasing-sopimusten päättymisen aikataulussa 
  • Ambulanssien kohdalla seuraamme teknologian ja infrastruktuurin kehitystä, joka mahdollistaa siirtymisen vähäpäästöisempiin autoihin
  • Vihreään sähköön ja lämmitykseen (kaukolämpö) siirtyminen uusissa sähkösopimuksissa ja toimitiloissa  
  • Ekokompassin mukainen toimintatapa  
  • Hankintojen hiilijalanjäljen pienentäminen 
  • Markkinavuoropuheluissa korostamme kestävyysnäkökulman huomioimista vaatimuksissa ja laatupisteissä 
  • Suhteellinen hiilijalanjälki yli 60 % pienempi 2030 mennessä 
  • Päästöttömyys Scope 1- ja 2-luokkien osalta 2040 mennessä 
  • Vihreään energiaan siirtyminen 2030 mennessä saatavuuden mukaan ja täysin 2040 mennessä 
  • Ekokompassin mukainen toimintapa

Hiilijalanjälkilaskenta 2024 toteutettiin toista kertaa koko laajuudessaan (Scope 1-3) GHG Protocol -standardin mukaisesti operatiiviseen kontrolliin perustavalla rajauksella ja on näin vertailukelpoinen edellisvuoden tuloksiin.

Med Group Oy:n kokonaishiilijalanjälki vuodelta 2024 on 3267 tCO₂e (+0,2 %) vertautuen osa-alueittain seuraavasti vuoden 2023 tuloksiin: 

Scope 1, 2 ja 3 taulukko


Hiilijalanjälkeä liikevaihtoon suhteuttava hiili-intensiteetti puolestaan vuodelle 2024 on 31,9 tCO₂e /milj.€ (-3,0 %). Päästöt jakautuivat seuraavasti suoriin päästöihin: Scope 1 (38 %) ja epäsuoriin päästöihin: Scope 2 (3 %) ja Scope 3 (59  %). Hiilijalanjäljen muodostumisessa merkittävimmät tekijät ovat yrityksen omat ajoneuvot (38 %) ja henkilöstön töihin matkustaminen (29 %).

Vastuullisuus2024_infograafit_Hiilijalanjälki 2024_Hiilijalanjälki 2024

Vuotuinen laskennallinen energiantarve muutettiin hiilidioksidipäästöiksi sähkön ja lämmön yhteistuotannon päästökertoimella 70 g/kWh. Laskennassa huomioitiin myös 19 kiinteistöä, jotka käyttävät VENI Energian alkuperätakuutodistuksella olevaa, hiilidioksidivapaata sähköä. 

Ekokompassin mukainen toimintatapa laajeni toimintavuonna Ouluun, Tampereelle, Turkuun ja Lahteen. Tuotanto- ja työsuhdeautojen vaihtaminen sähkö- ja hybridiautoihin leasing-sopimusten päättymisen aikataulussa eteni suunnitelman mukaisesti: vähäpäästöisiä ajoneuvoja hankittiin vuoden 2024 aikana yhteensä viisi kappaletta. 

Sähköautopilotti toteutettiin Oulun kotisiivouksen yksikössä ja pilotin perusteella voimme laajentaa täyssähköllä kulkevien autojen käyttöä niillä kotisiivouksen paikkakunnilla, joissa latauspaikkoja on tarjolla. 

6.2 S – Sosiaalinen vastuu

S1 – Oma työvoima

Omaa työvoimaa koskevat olennaiset vaikutukset, keskeiset riskit ja mahdollisuudet on tunnistettu yhtiön kaksoisolennaisuusanalyysissä sekä human rights due diligence -arvioinnissa. 

Omaan työvoimaan liittyvät merkittävimmät ohjaavat toimenpiteet:
  • Sujuvien ja mutkattomien työsuhteen koko elinkaaren aikaisten työnkulkujen jatkuva arviointi ja kehittäminen digitaalisin työkaluin, jotka tukevat myös vuorovaikutteisuutta ja osallistamista.  
  • Esihenkilötyön kehittämien jatkuu edelleen systemaattisen koulutuspolun kautta.  
  • Perehdytyksen ja osaamisen kehittäminen jatkuu huomioiden muuttuvan palvelukartaston. 
  • Työkyvyn strateginen johtaminen selkeiden tavoitteiden ja konkreettisen toimenpidesuunnittelun kautta – hyödyntäen myös ennakoivia mittareita. 
  • Työturvallisuuteen liittyvien poikkeama- ja kehityshavaintojen systemaattinen kirjaaminen, seuranta ja analysointi sekä niiden pohjalta tehdyt kehittämistoimenpiteet. 
  • Henkilöstökokemuksen ajantasainen ja ketterä mittaaminen säännöllisten henkilöstötyytyväisyyskyselyjen rinnalla. 
  • Sairaspoissaolo-indeksi < 2,7 % 
  • Henkilöstötyytyväisyys > 8/10 
  • Vakavan merkittävä henkilöstöreklamaation määrä suhteessa henkilöstön määrään < 0,5 % 
  • Olemme turvallinen työyhteisö: LTIF > 3: <18
  • Sairaspoissaolo-indeksi 2,6 %
  • Henkilöstötyytyväisyys 7,5 
  • Vakavan merkittävä henkilöstöreklamaation määrä suhteessa henkilöstön määrään 0 % 
  • Olemme turvallinen työyhteisö: LTIF > 3: 16

     

Onnin tavoitteena on olla hyvä työnantaja ja turvallinen työpaikka, jossa onnilaiset voivat hyvin. Henkilöstötutkimus on meille tärkeä väline henkilöstömme kokemusten ja kehittämisajatusten kartoittamiseksi sekä tavoitteiden toteutumisen seuraamiseksi.  

Vuoden 2024 henkilöstötutkimuksen tulosten perusteella henkilöstökokemus on pysynyt hyvällä tasolla ja kehittynyt monella osa-alueella edelleen positiiviseen suuntaan. Onnilaiset kokevat työnsä merkitykselliseksi (94 %) ja osaamisensa vastaavan hyvin työn vaatimuksia (91 %). 81 % onnilaisista arvioi työkykynsä ja hyvinvointinsa hyväksi tai erittäin hyväksi. Työympäristönsä turvalliseksi kokee 84 % onnilaisista. Positiivista kehitystä on tapahtunut esihenkilötyön ja sen tasalaatuisuuden suhteen. Esihenkilöiden koetaan luottavan työntekijöihinsä (89 %) ja heidän koetaan olevan oikeudenmukaisia (80,5 %). 80,6 % onnilaisista kokee Onnin toimivan vastuullisesti ja 81 % onnilaisista kokee, että työntekijöitä kohdellaan tasa-arvoisesti sekä yhdenvertaisesti esimerkiksi sukupuoleen, ikään tai kansalaisuuteen katsomatta. Onnin arvot toteutuvat arjessa hyvin: 85,5 % onnilaisista kokee, että Onnin arvot ystävällinen, joustava ja luotettava toteutuvat hyvin työpaikalla. 

Kehitettävää on erityisesti esihenkilöiden palautteenannossa (63 % kokee esihenkilön antavan palautetta työstä), henkilöstön osallisuudessa (58 % kokee, että oman toimipaikan henkilöstöllä on mahdollisuus vaikuttaa toiminnan kehittämiseen), osaamisen kehittämisessä (59,5 % kokee työnantajan tukevan ammatillista kehitystään), palkitsemisessa (43 % kokee palkkatasonsa kilpailukykyiseksi), perehdytyksessä (60 % kokee, että hänen toimipaikassaan  perehdytetään hyvin uusiin työtehtäviin) sekä työyhteisöjen vahvistamisessa (69 % kokee kuuluvansa työyhteisöön).  

Vuoden 2024 aikana Onnilla on jatkettu johtamisen ja esihenkilötyön laatuun panostamista. Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon suoritti 12 onnilaista ja 19 esihenkilöä aloitti lähiesihenkilötyön ammattitutkintoon johtavassa oppisopimuskoulutuksessa. Vuosittaisessa esihenkilöpäivässä keskityttiin resilienssiin ja positiiviseen vaikuttamiseen sekä kestävään kasvuun. Lisäksi esihenkilöille järjestettiin säännöllistä koulutusta työsuhdeasioiden, työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden osalta. 

Vastuullisuus2024_infograafit_koulutustunnit

Onnilaisten terveyden ja työkyvyn tukemiseen panostettiin yhdenmukaistamalla ja kehittämällä työterveyspalveluita: kaikkia onnilaisia palvelee nyt valtakunnallinen, juuri Onnin työolosuhteisiin perehtynyt digityöterveystiimi. Työkykyhaasteiden varhaisiin merkkeihin tartutaan varhaisen tuen -keskusteluissa ja yhteistyötä työterveyden, eläkevakuutusyhtiön ja Tradekan sairaskassan kanssa tiivistettiin. 

Työehtosopimukset 

Noudatamme lainsäädäntöä, työehtosopimuksia, työsuojelumääräyksiä ja muita velvoitteita. Onnislla noudatetaan viittä eri työehtosopimusta: SOSTES (Onni avustaja, Onni kotihoito ja lastenhoito), ensihoitopalvelualan työehtosopimus (Onni akuutti), TPTES (Onni kumppani), KIPA-TES (kotisiivouksen työntekijät), kiinteistöalan toimihenkilöitä koskeva TES (kotisiivouksen toimihenkilöt). Ainoastaan yhteisten toimintojen toimihenkilöt sekä päälliköt ja johtajat eivät ole sovellettavien työehtosopimusten piirissä.  

Yhteistoimintaan liittyvät aktiviteetit 

Tuemme työntekijöidemme oikeutta järjestäytyä. Onnilla on valtakunnallinen luottamusmiessopimus JHL:n kanssa, jonka mukaisesti olemme järjestäneet yhteistoiminnan kotiin vietävissä palveluissa. Yhteistoimintaryhmä kokoontuu säännöllisesti viisi kertaa vuodessa. 

Henkilöstötutkimukset 

Toteutamme laajan henkilöstötutkimuksen kerran vuodessa. Henkilöstötutkimuksen perusteella laadimme konkreettisia toimenpiteitä sisältävät toimintasuunnitelmat ja seuraamme toimenpiteiden kehitystä. Hyödynnämme säännöllisiä pulssikyselyjä sekä tarveperäisiä henkilöstökyselyjä. 

Työsuojelu 

Henkilöstö valitsee työsuojeluvaltuutetut 2-vuotiskaudelle kerrallaan. Työsuojelutoimikunta kokoontuu säännöllisesti ja sen toimintaa ohjaa työsuojelupäällikkö. Työsuojelun toimintaohjelma ohjaa työsuojelutoimintaa ja työolojen kehittämistä.  

Prosessit kielteisten vaikutusten korjaamiseksi ja kanavat omille työntekijöille huolenaiheiden esiin tuomiseksi 

Onnilla on koko henkilöstölle tarkoitettu kanava (Falcony) huolenaiheiden, puutteiden ja poikkeamien esiintuomiseksi. Kanavan kautta on mahdollisuus tehdä ilmoitus myös anonyymisti. Ilmoituksia seuraa henkilöstöhallinto, linjajohto, työsuojeluhenkilöstö sekä laaturyhmä. Ilmoitusten perusteella tehdään korjaavia toimenpiteitä, joiden vaikutuksia seurataan järjestelmällisesi.  Lisäksi koettua häirintää ja epäasiallista kohtelua seurataan vuosittain henkilöstökyselyssä. Onnilla on selkeä ohjeistus työpaikan häirintätilanteiden ennaltaehkäisyyn ja käsittelyyn, eikä syrjintää sallita missään muodossa. Kaikkiin epäasiallisen kohtelun tapauksiin puututaan varhaisessa vaiheessa.  

Eettinen ilmoituskanava 

Henkilöstön käytössä on anonyymi ilmoituskanava, jonka kautta havaitusta epäkohdista voi ilmoittaa anonyymisti. Kanavan kautta tulleet ilmoitukset selvitetään anonyymin ilmoituskanavan ohjeistuksen ja prosessien mukaisesti.  

Työolot (Terveys ja turvallisuus) 

Noudatamme työturvallisuuden lakeja ja säädöksiä. Suoritamme säännöllisesti työpaikan riskien ja vaarojen arviointeja ja toteutamme toimenpiteet riskien hallitsemiseksi. Seuraamme toimenpiteiden vaikuttavuutta järjestelmällisesti. Työntekijämme työskentelevät terveellisissä ja turvallisissa olosuhteissa. Turvallisuusohjeemme ja -käytäntömme ovat selkeitä, niistä perehdytetään ja koulutetaan aktiivisesti. Turvallisuuspuutteisiin, läheltä piti -tilanteisiin ja poikkeamiin on kaikille tarkoitettu toimiva kanava.

S4 – Kuluttajat ja loppukäyttäjät 

Kuluttajiin ja loppukäyttäjiin liittyvät olennaiset vaikutukset, keskeiset riskit ja mahdollisuudet on tunnistettu Human rights due diligence -arvioinnissa  sekä kaksoisolennaisuusanalyysissa.  

Kuluttajiin ja loppukäyttäjiin liittyvät merkittävimmät ohjaavat toimepiteet:
  • Omavalvonnan ohjaus sekä toteutumisen seuranta ja raportointi 
  • Poikkeama- ja kehityshavaintojen systemaattinen kirjaaminen, seuranta ja analysointi sekä niiden pohjalta tehdyt hallitut jatkuvan kehittämisen toimenpiteet
  • Säännölliset asiakastyytyväisyyskyselyt sekä niiden pohjalta laadittavat toimenpidesuunnitelmat 
  • Laatupolitiikan näkyminen päivittäisessä arjessa: 
    • Teemme työtä asiakkaita ja potilaita varten 
    • Laadusta on vastuussa jokainen työntekijä
    • Laatu mitataan joka päivä asiakastyön onnistumisen kautta (mittarina LTA kohtaiset laatumittarit)

Yhtiötason kestävyystavoitteet kuluttajien ja loppukäyttäjien osalta pohjautuvat kaksoisolennaisuusanalyysiin ja siitä johdettuun kestävyystiekarttaan, jonka tavoitteet ulottuvat vuodelle 2040. 

  • Asiakasmäärä 170 000 
  • Asiakas-tyytyväisyys 8,5/10 
  • Vakavan merkittävän asiakasreklamaation määrä suhteessa asiakastapahtumiin < 0,005 % 
  • Toteutamme oikea-aikaista, laadukasta ja vastuullisesti tuotettua palvelua asiakkaiden tarpeiden mukaan.
     

Edistyminen päätavoitteissa vuonna 2024:  

  • Kotiin vietävien palveluiden asiakkaiden asiakasmäärä 12 003 (ei vertailukelpoinen edelliscvuoteen, jolloin raportoitiin koko yhtiön asiakasmäärä)
  • Asiakastyytyväisyys 8,1/10
  • Vakavan merkittävän asiakasreklamaation määrä suhteessa asiakastapahtumiin 0,001 %

Varmistamme oikea-aikaisen, laadukkaan ja vastuullisesti tuotettavan palveluntuotannon toteutumista huomioimalla periaatteet systemaattisella omavalvonnalla toiminnan suunnittelussa, ohjeistamisessa sekä arjen päivittäisessä toiminnassa. Yhteistyöllä ja tiedonkululla varmistamme, että kykenemme jatkuvasti parantamaan ja kehittämään toimintaamme sekä reagoimaan saamaamme palautteeseen nopeasti. Yhteistyön ja tiedonkulun merkitys korostuu ja näkyy käytännössä sekä organisaation sisäisessä työskentelyssä, tilaaja-asiakkaiden kanssa, palveluiden loppukäyttäjien kanssa sekä sidosryhmätyöskentelyssä. Kirjaamme ja käsittelemme systemaattisesti havainnot, kuten poikkeamat, palautteet, selvityspyynnöt sekä kehitysehdotukset. Laaturyhmätyöskentelyllä varmistamme, että havaintojen pohjalta tarpeelliset toimenpiteet saadaan jalkautettua laajasti läpi organisaation.  

Laadun toteutumista arjessa seurataan laatupolitiikan mukaisesti asiakastyön onnistumisen kautta ja asiakastyön onnistumiseksi olemme vuoden aikana kiinnittäneet erityistä huomiota päällekkäisiin tai epätarkoituksenmukaisiin työvaiheisiin sekä suoraviivaistaneet työnkulkuja, jotta henkilöstöllä on mahdollista keskittyä toimimaan asiakkaita ja potilaita varten. Työnkulkujen sujuvuus on mahdollistanut asiakkaiden tarpeiden huomioimisen entistä paremmin, mikä edesauttaa asiakastyytyväisyyden kehitystä. 

ISO 9001 standardin mukaisten sisäisten auditointien havainnoissa korostui, että olemme onnistuneet asiakastyöskentelyssä ja toiminnan organisoitumisessa hyvin myös muutostilanteissa toimivien ja toistettavien toimintamallien avulla. 

Asiakastyytyväisyyskysely

Asiakaskokemusta selvitetään erilaisten kyselyiden avulla ympäri vuotta. Laaja asiakaskokemuskysely tehtiin pääosin käyttäen digitaalisia kanavia sekä kotihoidon ja avustajan asiakkaille robottipuheluiden avulla syyskuussa. Palvelun käyttäjien vastausmäärä kasvoi kokonaisuudessaan 37 % viime vuodesta. 

Asiakkaiden suositteluhalukkuus eli NPS, tyytyväisyys ja asioinnin helppous paranivat merkittävästi viime vuodesta. Palvelun käyttäjien tyytyväisyys oli 8,1/10 ja NPS 44 nousten miltei 22 % edellisvuodesta. Tilaaja-asiakkaiden tyytyväisyys nousi 0,7 yksikköä ollen 9/10.   

Eettinen ilmoituskanava 

Kuluttajat ja loppukäyttäjät voivat ilmoittaa havaitsemistaan eettisistä epäkohdista tai lainsäädännön rikkomuksista Onnin ja Tradekan yhteiseen anonyymiin ilmoituskanavaan. 

6.3 G – Hyvä hallintotapa ja yrityskulttuuri 

G1 – Liiketoiminnan harjoittaminen 

Hyvää hallintotapaa ja yrityskulttuuria koskevat olennaiset vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet on tunnistettu yhtiön riskienhallintaprosessin mukaisesti. Hyvää hallintotapaa ja yrityskulttuuria koskevien vaikutusten, riskien ja mahdollisuuksien tunnistamisessa, analysoinnissa ja hallitsemisessa keskeisiä ovat riskienhallinta- ja auditointiprosessit, sidosryhmäkyselyt, eettinen ilmoituskanava sekä toimintavuonna toteutettu kaksoisolennaisuusanalyysi.

Hyvään hallintotapaan liittyvät merkittävimmät ohjaavat toimenpiteet: 
  • Vuosittaiset sisäiset ja ulkoiset auditoinnit (ISO 9001), sisäiset tarkastukset sekä ISO 9001 mukainen toimintatapa
  • Vuosittaiset riskikartoitukset sekä yhtiö, että yksikkötasolla, huomioiden asianmukaisen huolellisuuden politiikan ja tarvittavien jatkotoimenpiteiden toteuttaminen 
  • Veropolitiikan mukainen toiminta: maksamme kaikki verot ja veroluonteiset maksut Suomeen 
  • Palkitsemisjärjestelmä sidottu vastuullisuustavoitteisiin
  • Vaatimuksenmukainen vastuullisuusraportointi 
  • Toimittajahallinnan käytänteet ja toimittajan eettiset periaatteet 

 

  • Onnin arvojen mukainen yrityskulttuuri: Arvojen mukainen toiminta >3,2/4  
  • ISO 9001 –sertifikaatti 
  • Eettisten toimintaohjeiden mukainen toiminta  
  • Maksamme verot- ja veroluonteiset maksut Suomeen

Arvot toteutuvat Onnin arjessa. Henkilöstökokemukseen liittyvät arvotavoitteet toteutuvat kiitettävästi: Arvomittareiden tulosten keskiarvo 3,3/4 saavuttaa asetetun tavoitteen. Työntekijät ovat vahvasti sitoutuneita Onnin arvioihin. 90 % kertoo tuntevansa hyvin arvot ja päämäärät ja pitävänsä niitä tavoittelemisen arvoisina. 85 % kokee, että arvot (luotettava, ystävällinen ja joustava) toteutuvat hyvin työpaikalla.

Asiakaskokemukseen liittyvät arvotavoitteet toteutuvat kiitettävästi: Keskiarvo arvomittareiden tuloksista on 3,59/4 ja ylittää siten tavoitteen. 93 % asiakkaista kokee Onnin työntekijät ystävällisinä ja 88% luotettavina. 87% asiakkaista luottaa siihen, että sovitut asiat hoidetaan. 88% asiakkaista kokee, että yhteistyö on sujuvaa ja helppoa. 

Laadun toteutumista arjessa olemme seuranneet laadunhallinnan prosessien sekä ISO 9001 -standardin mukaisesti sisäisten auditointien avulla, joita toteutettiin vuonna 2024 10 kappaletta sekä Kiwa Inspectan suorittaman ulkoisen seuranta-auditoinnin avulla, jossa ei vuonna 2024 todettu poikkeamia. Sekä sisäisten että ulkoisten auditointien pohjalta havaitut vahvuudet ja kehitysehdotukset on käyty läpi laaturyhmän sekä liiketoimintojen toimesta ja huomioitu osana toiminnan suunnittelua.  

Riskikartoitusten avulla on kartoitettu sekä yhtiö- että yksikkökohtaisia riskejä tunnistamalla uusia sekä uudelleenarvioimalla aiemmin tunnistettuja riskejä. Tunnistettujen riskien toimenpiteet on suunniteltu ja toteutettu sekä arvioitu aiempien toimenpiteiden riittävyyttä. Arviointia on kehitetty edelleen yhdenmukaisempaan suuntaan mm. luokittelun osalta. 

Konsernitasoisen ja liiketoimintarajat ylittävän jatkuvan parantamisen kehittämiseksi on vuoden aikana vahvistettu laaturyhmätoiminnassa eri liiketoimintojen ja tukitoimintojen roolia yhteisessä laatutyöskentelyssä nostamalla liiketoimintojen sekä tukitoimintojen laaturyhmän edustajien toimesta katsaukset omiin ajankohtaisiin nostoihin ja havaintojen koonteihin. Havaintojen kirjaamisaktiivisuus on aktiivisella viestinnällä saatu tasaantumaan ja pidettyä nousujohteisena, mikä on edesauttanut työnkulkujen kehittämistä. 

Edelleen on korostunut lainsäädännön ja vaatimusten aktiivinen seuraaminen ja niihin reagoiminen. Erityisesti Valvontalain (741/2023) voimaantultua vuoden alussa on tehty toimia rekisteröintien ajantasaisuuden varmistamiseksi aiempien luvan- ja ilmoitustenvaraisten toimintojen siirryttyä yhteen Soteri-rekisteriin. Omavalvonnan suunnittelua on jatkokehitetty vastaamaan lainsäädännön ja asetusten muuttuneita vaatimuksia sekä Onnin sisäisellä yhteistyöllä että yhteistyössä sidosryhmien, kuten viranomaisten ja tilaajien edustajien, kanssa. Omavalvonnan toteutumista on seurattu aktiivisesti yksiköissä, minkä lisäksi on aloitettu Valvontalain (741/2023) mukainen omavalvonnan seurannan raportointi.

Verojalanjälki ja kestävä kasvu

Onni on julkaissut vuoden 2024 verojalanjälkensä, joka kuvaa sen toiminnasta yhteiskunnalle kertyviä veroja ja veronluonteisia maksuja. Onnin eli Tradecare-konserniyhtiöiden verojalanjälki vuonna 2024 oli yhteensä 33,5 m€.

Tradecare-konsernin tarjoamat sosiaali- ja terveyspalvelut ovat pääasiassa arvonlisäverottomia. Koska konserniyhtiöillä ei ole tältä osin arvonlisäveron vähennysoikeutta, palveluiden tuottamiseen liittyvien hankintojen sekä investointeihin liittyvä arvonlisävero on konserniyhtiöiden maksettavaksi tuleva kuluerä. Arvonlisäveroja on maksettu nettona noin 1,1 m€ vuonna 2024.

Vastuullisuus2024_infograafit_Hiilijalanjälki 2024_Verojalanjälki 2024

Eettisten toimintaohjeiden mukainen toiminta  

Toimittajilta edellytetään sitoumusta eettisiin periaatteisiin. Toimittajan eettiset periaatteet on allekirjoitettu 21 %:ssa sopimuksista.

Jokaisen onnilaisen on noudatettava eettisiä periaatteita. Perehdytyksessä varmistamme, että jokainen onnilainen tutustuu eettisiin ohjeisiin Onni akatemiassa.  Esihenkilöiden velvollisuus on perehdyttää tiimiläisensä näihin periaatteisiin. Vuonna 2024 1810 onnilaista on suorittanut Onni akatemiassa eettiset ohjeet -perehdytyskurssin.