Korona on ollut osa suomalaisten arkea reilusti yli vuoden ajan. Tällä hetkellä tartuntamäärät ovat laskussa ja rokotekattavuus on jo yli viisikymmentä prosenttia. Tilanne tulee kuitenkin jatkumaan jossain määrin varmasti pitkään ja tulevaisuudessa häämöttävän helpotuksen jälkeenkin pandemia-aika jättää varmasti jälkensä terveydenhuoltoalan työntekijöihin ja ennen kaikkea suhtautumiseen uusien vakavien tartuntatautien leviämisen mahdollisuuteen sekä infektioturvallisen työskentelyn tärkeyteen.
Aika on ollut pitkä ja raskas monin tavoin ja monien muiden alojen työntekijöiden tapaan terveydenhuoltoalan työntekijät ovat joutuneet pandemian aikana uuden ja stressaavan tilanteen eteen. Poikkeusaika on vaatinut myös ensihoidon henkilöstöltämme paljon. Uuden oppimista, mukautumista muuttuviin ohjeistuksiin ja käytäntöihin sekä epävarmuuden ja jopa pelon tunteen käsittelyä ja sietämistä vain muutamia asioita esiin nostaakseni. Tässä kirjoituksessa haluan tuoda esiin omaa näkemystäni korona-ajan vaikutuksista sekä siitä, miten meillä ONNI terveydellä koronapandemian tuomat haasteet ovat näyttäytyneet ja miten niistä olemme selvinneet.
Korona-aika alkaa
Ensimmäisten Wuhanissa levinneestä viruksesta kertovien uutisointien saapuessa Suomeen ei tämä valtaosassa ensihoidon henkilöstöä herättänyt suurempaa huolta. Spekulaatioita mahdollisesta maailmanlaajuisesta pandemiasta toki esitettiin, mutta valloilla oleva ajatus oli, että tämä ei ole ensimmäinen tauti, josta iltapäivälehdet tähän tyyliin kirjoittelevat ja huoli asian suhteen ei ollut kova. Olihan meillä aikaisemmin lähimenneisyydessä ollut jo sikainfluenssa, uhkakuvia SARSista, lintuinfluenssan leviämisestä laajemmin ihmisväestöön ja jopa Ebolaviruksesta povattiin pandemiaa, jonka vuoksi ambulansseja varusteltiin raskain suojautumisvälinein ja infektioturvallisuutta sekä oikeaoppista suojainten käyttöä ja riisuuntumista alettiin harjoittelemaan. Mikään näistä ei kuitenkaan uhkakuvien esiintyvässä mittakaavassa toteutunut Suomessa ja vaikutukset ensihoitajien arkeen jäivät minimaalisiksi. Tämän lisäksi influenssa-aallot ovat kiertäneet pitkään vuodesta toiseen aiheuttamatta sen suurempaa stressiä tai muutosta arkeen toistuvia rokottautumiskehotuksia ja rokotusten hakemista lukuun ottamatta. Miksi tilanne nyt siis olisi erilainen?
Ensimmäinen vahvistettu koronatapaus todettiin Suomessa 29.1.2020 Kiinasta tulleelta matkailijalta ja muun maailman tilanteen edetessä alkoi myös ensihoitomaailma valmistautua toden teolla mahdolliseen uhkaan. Samoihin aikoihin ensimmäisen Suomessa todetun tapauksen kanssa alkoivat sairaanhoitopiirit julkaisemaan ensimmäisiä toimintaohjeita ensihoidolle koronapotilaiden hoitoa ja kuljetusta koskien. Tästä reilun kuukauden päästä tartuntamäärät olivat jo huomattavassa nousussa ja siitä asti myös ensihoitajat ovat päivittäin eläneet ja työskennelleet erilaisessa maailmassa.
Ohjeistuksia ja nopeita liikkeitä
Tartuntamäärien lisäännyttyä alkoi ensihoitomaailmassa ohjeistusten ja toimintatapojen määrittämisen sekamelska. Pahimmillaan uusia ja muutettuja ohjeistuksia tuli joidenkin sairaanhoitopiirien alueella useampia viikossa. Laajat ja alati päivittyvät ohjeistukset aiheuttivat ensihoidon henkilöstölle painetta ja epävarmuutta ja pahimmassa vaiheessa uusien ohjeiden tarkka sisäistäminen vaati erittäin paljon työtä henkilöstöltä. Samaan aikaan epävarmuus siitä, miten vakavasta taudista oli oikeasti kysymys ja pelko tartunnan itselleen saamisesta alkoi kasvaa.
Ohjeistuksia laadittiin sillä hetkellä parhaan saatavan tiedon pohjalta ja myös asiat, kuten suojavälineiden saatavuus ja riittävyyden kontrollointi vaikuttivat ohjeistuksiin jonkin verran. Jossain kohtaa kaikki tajuttomat ohjeistettiin kohtaamaan FFP3-maskit naamalla ja seuraavana päivänä yhtäkkiä kirurginen suu-nenäsuojus riittikin. Tässä kohtaa lienee sopiva kohta kiittää koko henkilöstöämme siitä, miten muuttuvassa ja stressaavassa tilanteessa uusiin ohjeisiin jaksettiin paneutua ja pystyimme näin toimimaan tilanteissa sen hetkisten parhaaksi katsottujen ohjeistusten mukaisesti. Myöskin suojainten saatavuus on pystytty varmistamaan koko pandemian ajan, vaikka aina se ei helppoa ole ollutkaan. Suojainmäärät pääsivät vaikeimmalla hetkellä laskemaan joillain alueilla välillä niin mataliksi, että montaa päivää, puhumattakaan useammasta viikosta, suojaimet eivät ilman toimenpiteitä olisi riittäneet. Joillain alueilla vastuuhenkilöt kiersivät jopa rautakauppoja etsien sieltä vielä mahdollisesti saatavilla olevia FFP-maskeja, kun toimitusten tulevaisuudesta ja maskien saatavuuden jatkosta ei ollut tietoa.
Arkea koronan keskellä
Suomi on kokonaisuudessaan verrattuna useisiin muihin Euroopan maihin selvinnyt koronapandemiasta hienosti vahvistettujen tartuntamäärien kannalta. Kirjoitushetkellä vahvistettuja tartuntoja Suomessa on ollut hieman yli 93 000 kappaletta, joka on kuitenkin huomattava määrä väestön kokoon nähden. Myös ensihoitoyksiköt ovat kohdanneet koronapositiivisia potilaita laajoissa määrin ja tästä huolimatta olemme saaneet toimintamme jatkuvuuden turvattua ja ensihoidon henkilöstön sairastuvuus tautiin on pysynyt erittäin alhaisena. Yrityksemme ensihoitajien keskuudessa on todettu joitakin tautitapauksia, mutta yhtään näistä ei ole voitu osoittaa varmaksi potilailta saaduksi. Koko ensihoidon henkilöstössämme on vain yksittäinen tautitapaus, jossa tartunta on mahdollisesti tullut työparilta vuoron aikana.
Fakta varmasti on, että osa ensihoidon henkilöstön tartunnoista on potilasperäisiä, mutta suhteessa pandemian laajuuteen määrät ovat olleet erittäin pieniä ja voidaan puhua yksittäistapauksista tässäkin suhteessa. Myös tästä kuuluu suuri kiitos ammattitaitoiselle henkilöstöllemme, kuten myös oman yrityksemme sekä sidosryhmien ahkeralle työskentelylle ohjeistusten ja tilanteenhallinnan parissa. Ilo on ollut seurata vierestä esimerkiksi, miten se osa henkilöstöstä, jotka aikaisemmin ovat ehkä hieman laiskemmin yksiköiden siisteyteen suhtautuneet tarttuivat tilanteeseen tosissaan. Tarkempi työvälineiden ja yksikön puhdistus uskoakseni ja toivottavasti jääkin myös jatkossa paremmalle tasolle ja auttaa meitä ehkäisemään muitakin työperäisiä infektiotartuntoja.
Loppulauseena vielä suuri kiitos koko henkilöstöllemme. Jaksetaan vielä toimia infektioturvallisesti korona-ajan loppuun saakka yhtä hienosti, kuin tähänkin asti. Loppu toivottavasti häämöttää lähitulevaisuudessa ja otetaan ajasta kaikki mahdollinen oppi irti, jos tilanne tulevaisuudessa toistuu.
Med Group Oy on Tradeka-Yhtiöt Oy:n omistama täysin kotimainen terveys- ja hoivapalvelutuottaja, joka tunnetaan nimellä ONNI. Kehitämme terveyspalveluiden laatua, vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta. Työllistämme noin 5000 sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijää liikevaihtomme ollessa yli 75 miljoonaa euroa.