Olet tässä: ONNI blogi / Maailmantilanteen aiheuttama kustannusten nousu ajaa terveydenhuoltoalan toimijat ahtaalle

Maailmantilanteen aiheuttama kustannusten nousu ajaa terveydenhuoltoalan toimijat ahtaalle

hoitaja tai lääkäri_kuvapohja

 

Saamme tällä hetkellä lukea iltapäivälehdistä terveydenhuoltoalan ahdingosta lähes päivittäin. Otsikko ja lähestymiskulma aiheeseen vaihtelee, mutta viesti pysyy samana. Tilanne on kestämätön ja hyviä ratkaisuja tilanteeseen ei löydy eikä niitä toisaalta tämänhetkisessä tilanteessa taida olla edes olemassa.

 

Huoli henkilökunnan jaksamisesta kasvaa

Maailmaa ja samalla Suomea on kurittanut viime vuodet koronapandemia ja heti perään Ukrainan sotatilanne. Puhe pandemiasta alkaa hiipumaan ja vaikka tavallisten ihmisten arjesta korona on suurimmaksi osaksi kadonnut, näkyvät sen vaikutukset edelleen terveydenhuoltoalalla vahvasti. Hoitoalan henkilökunta on väsynyttä, palkkaneuvotteluissa eteneminen takkuaa ja media paukuttaa jopa pakkotyön uhasta.

Työnantajille tilanne näyttäytyy huolena henkilökunnan jaksamisesta sekä samalla täysin kestämättömänä kulujen nousuna. Sairaslomaprosentit ovat jääneet koronan jäljiltä ennennäkemättömän korkeiksi, keikkalaisten saatavuus täyttämään sairaslomalla olevien vuorot on muuttunut ajoittain lähes mahdottomaksi ja vakituisten työntekijöiden tekemät ylityöt nostavat toiminnan kustannuksia entisestään. Ei tarvitse mennä kauaa ajassa taaksepäin, kun ylityövuoroista lähes taisteltiin vakituisten työntekijöiden keskuudessa, kun niitä harvoin oli tarjolla. Nykyisen tilanteen ollessa yllä kuvatun mukainen, ei vakituisten työntekijöidenkään jaksaminen kuitenkaan enää kaikkialla riitä paikkaamaan tilannetta, eikä toisaalta ylityökustannuksiin olisi työnantajilla varaakaan.

Yleinen inflaatio näkyy myös elinkustannusten nousuna, mikä ajaa terveydenhuoltoalan työntekijät edelleen yhä suurempaan ahdinkoon. Nousevat kulut pitää kattaa, ruokaa ja polttoainetta on pakko ostaa, mutta jaksaminen ja motivaatio ovat koetuksella. Niin työntekijät kuin työantajatkin ovat puun ja kuoren välissä.

 

Kulut kasvavat ja ratkaisuja etsitään

Koronapandemian vaikutusten lisäksi kulut ovat nousseet Ukrainan tilanteen johdosta. Muun muassa työvälineiden, hoitotarvikkeiden, polttoaineen ja sähkön hinnat jatkavat nousuaan ja keinot kattaa toiminnan kulut alkavat loppumaan. Julkisen puolen budjetit paukkuvat ja yksityisten jo entuudestaan tiukkakatteiset sopimukset muuttuvat ennustamattomissa olevien lisäkulujen vuoksi kannattamattomiksi. Yksityisten puolen sopimushinnat on laskettu tarkasti kovan kilpailutilanteen vuoksi ja varsinkin toimialoilla ja alueilla, joilla palveluja tuotetaan pitkillä sopimuksilla ja tiukoilla hinnankorotusehdoilla, on moni yksityinen toimija suurissa vaikeuksissa. Lisärahoitusta tarvittaisiin, mutta tilanne on sama kaikilla.

ONNIlla tämän asian kanssa kamppailu on valitettavasti myös arkipäivää juuri nyt. Onneksi yhteistyökumppanimme ovat olleet pääosin ymmärtäväisiä ja neuvotteluissa on pyritty löytämään kaikki pinnalla pitäviä ratkaisuja, jotka tukevat palveluntuottajia tasapuolisesti. Kuitenkin myös julkisen puolen toiminta kamppailee samojen kustannushaasteiden kynsissä ja tästä syystä myös yksityiset palveluntuottajat jäävät usein kuitenkin osaltaan maksajan rooliin. Tilanne ei siis ole kestävä tilaajan, palveluntuottajan eikä myöskään yksittäisen työntekijän näkökulmasta.

 

Tukea, avoimmuutta ja vahvaa päätöksentekoa

Toivoisin, että voisin tarjota ratkaisua tilanteeseen, mutta suoraviivaista vastausta tilanteen hallintaan saamiseen ei taida olla olemassa. Pitkään jatkuneet maailmanlaajuiset kriisit ja hoitoalan kasvava kuormitus tuntuvat asettaneen nykyisen tilanteen uudeksi normaaliksi ja voimme vain jokainen omassa roolissamme tehdä parhaamme tilanteesta selviämiseksi. Hoitoalan työntekijät, tukekaa toisianne jaksamaan, nauttikaa työpäivien aikaisista hyvistä hetkistä ja niistä loistavista ja ammattitaitoisista työkavereista ympärillänne. Työnantajat ja esimiehet, muistakaa kuunnella työntekijöitänne, olla avoimia ja perustelkaa ratkaisunne hankalissakin tilanteissa.

Kokonaisuuden ratkaisemiseksi tarvitaan vahvoja päättäjiä ja monta vaikeaa päätöstä, joissa valitaan uskoakseni lähinnä pienemmän pahan periaatteella. Hyvinvointialueet ovat suuren haasteen edessä etsiessään toimivia ratkaisuja, jotka pystytään myös rahoittamaan vallitsevan kulukaaoksen keskellä.

Yksi pala ratkaisun palapelissä on mielestäni yksityisten toimijoiden hengissä pitämisen kaikin keinoin tämän siirtymäajan yli. Joku voisi pitää tätä kommenttia puolueellisena kirjoittajan taustan huomioiden, mutta lukujen ja faktojen pohjalta se on kiistämätön tosiasia. Julkisen palveluntuotannon kapasiteetti ei yksinkertaisesti tule riittämään. Monituottajamallit ja yksityisten toimijoiden ammattitaidon hyödyntäminen tulee olemaan suuressa roolissa toimivien, laadukkaiden ja samalla kustannustehokkaiden ratkaisujen löytymisessä.

 

ONNI yhteistä haastetta selättämässä 

Meillä ONNIlla, samoin kuin muillakin suurilla yksityisillä toimijoilla, on suuri halu tehdä osansa vaikean tilanteen selättämiseksi. Teemme jatkuvaa ja sinnikästä työtä olemassa olevien toimintojen ylläpitämiseksi ja tarjoamme tilaajillemme heidän kipeästi tarvitsemaansa tukea samalla miettien uusia tapoja ratkaista yhteistä, valtakunnallista ongelmaamme. Haluamme olla mukana tarjoamassa vuosien mittaan kertynyttä ammattitaitoamme terveydenhuoltoalan eri osa-alueilla ja tämän mahdollistamiseksi tulee hyvinvointialueiden, sairaanhoitopiirien, kuntien, kaupunkien, yksityisten toimijoiden sekä kaikkien päättävien tahojen puhaltaa yhteen hiileen, toimivan tulevaisuuden varmistamiseksi – nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Tilaa uusimmat blogit suoraan sähköpostiisi!

Haluatko tiedon blogin uusista sisällöistä?
Tilaa uusimmat blogisisällöt suoraan sähköpostiisi! Saat kerran kuukaudessa yhteenvedon uusimmista sisällöistä.