Olet tässä: ONNI blogi / Saku kertoo millaista on työskennellä ONNIlla lääkärinä

Saku kertoo millaista on työskennellä ONNIlla lääkärinä

Lääkäri Saku Pelttari työskentelee ONNIn lääkäripalveluissa. Katso ja lue Sakun haastattelu lääkärin työstä ONNIlla.

 

 

ONNI on kotimainen ja vastuullinen sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yritys, joka toimii kuntien, sairaaloiden ja terveysasemien luotettavana kumppanina. ONNI ei tuota julkisen terveydenhuollon kanssa kilpailevia palveluja. ONNIn lääkäripalveluiden avulla turvataan lääkärien saatavuus äkillisistä sairasloman sijaisuuksista kokonaisvaltaisiin ratkaisuihin.

Lääkäri Saku työskentelee Seinäjoen yhteispäivystyksen Nopsa-linjalla. Linja siirtyi muutama vuosi sitten ONNIlle, jolloin Sakua pyydettiin jatkamaan työskentelyä ONNIlla. ”Oon täällä tykännyt olla, joten sanoin mikä jottei.”

ONNI ei ollut entuudestaan tuttu Sakulle. ”Valitsin ONNIn puhtaasti sen takia, että minulla oli kokemusta tästä työpaikasta ja näistä ihmisistä, hoitajista erityisesti, joiden kanssa täällä tekee enimmäkseen työnsä.”

Aiemmin Saku työskenteli samaan aikaan terveyskeskuksessa sekä teki päivystyksiä ONNIlle. ”Lopetin viran terveyskeskuksessa nyt kesän jälkeen ja tuntui luonnolliselta siirtyä kokonaan ONNIlle tekemään sitä mitä olen sivussa tehnyt jo pari vuotta.”

Saku kertoo tehneensä vuoroja myös muualla ONNIlla, koska asiointi on helppoa ja yhteisymmärrys syntyy nopeasti. ”Erityisenä plussana kommunikointi lääkärin ja yhteyshenkilöiden välillä. Tulee semmonen fiilis, että siellä ollaan oikeasti kiinnostuneita siitä mitä tälläsellä nuoremmallakin lääkärillä on mielipiteenä työn teosta ja millaista sen kuuluisi olla.” Lopuksi Saku lisää naurahtaen ”Tämä ei ollut maksettu mainos”.

 

Kausiluonteista päivystystyötä

Saku nauttii päivystyslääkärin työstä ONNIlla. Hän on vaihtanut terveyskeskuksen kiireettömän vastaanoton päivystystyöhön. ”Mulle se on hyvä ratkaisu, koska olen saanut tehdä enemmän sitä missä koen, että mun vahvuudet on. Pidän enemmän päivystystyöstä, jossa kontaktit on lyhyitä ja tehokkaita.”

Päivystyslääkärin työ on Sakun mukaan kausiluonteista. ”Kun tekee päivystystä, tekee kaiken minkä osaa ja kaiken minkä ehtii. Jos on osaamista vetää ranteita paikoilleen, vedän ranteita paikoilleen ja jos on osaamista annostella avaavia lääkkeitä, annostelee lääkkeitä. Ne asiat mihin mulla ei ole osaamista, siirrän konsultaation kautta erikoissairaanhoidolle.” Vaikka työ on kausiluonteista ja toistaa osittain samaa kaavaa, on työ silti Sakun mielestä monipuolista.

Työssä kaikista suurin haaste on potilaat, joille ei ole mitään annettavaa. Saku kertoo päivystyksessä olevan rajattu määrä resursseja, mitä pystyy rajatusti jakamaan eri ihmiselle sekä on rajatut valikoimat keinoja mitä tarjota. ”On ihmisiä, joille ei ole taianomaista parannuskeinoa, kuten pitkäaikaissairaat, krooniset kipuoireyhtymät ja muut vastaavat. Se luo ikävän fiiliksen tosi herkästi, itsellekin, kun ei oikein mitään pysty tekemään. Silloin käytännössä kuunnellaan mitä potilaalla on sydämellä ja mietitään voiko jotakin tehdä. Joskus voi jotakin kokeilla ja joskus todettava, että tätä asiaa en tässä kohtaa pysty korjaamaan.” Saku kertoo näiden tapausten olevan haastavimpia, sillä toisinaan täytyy osata ottaa potilaan turhautuminen vastaan, kun mitään ei ole siinä hetkessä tehtävissä.

Saku kertoo, että vaikka lääketiede onkin hyvin modernia ja hienoa, harvoin silmänräpäyksessä pystyy ketään parantamaan. ”Sellasiakin kuitenkin tulee, jos potilas esimerkiksi tulee syövän pelossa, kun vatsalle on ilmestynyt kasvain. Kokeilemalla ja painamalla napatyrän takaisin, se häviää. Se ilme, mikä potilaan kasvoille tulee ja helpotuksen huokuminen, on hienoa. Varsinkin lapsista näkee, kun heillä on parempi olla. Semmoset taikatemput on palkitsevia.”

Päivystystyötä ei Sakun mukaan opi kirjoista tai etukäteen valmistautumalla vaan rohkeasti kokeilemalla. ”Jos päivystysluonteinen työ kiinnostaa, ei kannata jäädä syynäämään akuuttihoito-opasta tai terveysporttia ja valmistautua loputtomiin, vaan kannattaa tulla kokeilemaan. Tätä työtä ei opi kirjoista ikinä, vaan sitä mukaan kun tulee tapauksia vastaan niin opitaan uutta. Vaikka kuinka olisi valmistautunut, niin tulee aina jotakin uutta. Ensimmäiset kerrat on niitä vaikeimpia, mutta mitä enemmän tulee vuoroja taakse sitä helpompaa ja mukavampaa tää on.”

 

Monipuolisia työmahdollisuuksia lääkäreille

Eniten Saku arvostaa työssään ONNIn yhteyshenkilöä Helenaa. ”Helena on mun yhteyshenkilö, ja hänen kanssaan olen kommunikoinut viimeset kaksi vuotta pääsääntöisesti. Olen tällä hetkellä aluelääkärinä, johon sisältyy se, että kommunikoin Helenalle miten täällä sujuu, miten mulla sujuu potilastyöskentely, miten muilla lääkäreillä sujuu potilastyöskentely ja miten asiakas eli Seinäjoen sairaala kokee meidän toiminnan. Se on ollut erittäin helppoa ja mukavaa.” Sakun mukaan myös omien asioiden hoitaminen on ollut helppoa ONNIn kanssa.

ONNI on joustava työnantaja, joka tarjoaa työmahdollisuuksia ympäri Suomea. Sakun mukaan ONNI mahdollistaa juuri hänelle sopivan elämäntyylin. Hän kertoo, ettei 8-16 työ viitenä päivänä viikossa sopisi hänelle. Saku kokee, että hänellä tulee olla edes jonkun verran sananvaltaa töiden suhteen eli mitä töitä tekee, missä muodossa ja mihin kellonaikaan.

”Suosittelen työtä ONNIlla ihmisille, jotka tykkäävät ajatella omilla aivoilla ja tykkäävät kertoa mitä ajattelee. Jos on kehitysehdotuksia, niin niitä kuunnellaan ja kokeillaan ja nähdään sitä kautta, oliko siinä mitään järkeä. Semmonen on tärkeetä, koska aina on jotakin mitä voisi tehdä eri tavalla ja paremmin.”

 

Olisitko sinä uusi onnilainen?

Haluatko lääkäriksi terveyskeskukseen, sairaalaan tai yksityisklinikalle ja päättää itse, teetkö päivävuoroja vai päivystystä? ONNI tarjoaa turvatun työpaikan sekä tuemme ammatillista kehittymistäsi. Jätä meille yhteystietosi ja kartoitetaan juuri sinulle sopivat työmahdollisuudet yhdessä.

Lääkärien työpaikat ›

Tilaa uusimmat blogit suoraan sähköpostiisi!

Haluatko tiedon blogin uusista sisällöistä?
Tilaa uusimmat blogisisällöt suoraan sähköpostiisi! Saat kerran kuukaudessa yhteenvedon uusimmista sisällöistä.