Olet tässä: ONNI blogi / Lastenhoitajan työ sopii hyvin myös eläkeläiselle

Lastenhoitajan työ sopii hyvin myös eläkeläiselle

Varpuliisa parempi

ONNIlla lastenhoitajan työ on helppo sovittaa monenlaiseen elämäntilanteeseen. Lastenhoitajan työ on pääsääntöisesti keikkatyötä, jota voi tehdä omien toiveiden mukaan Avoimia työvuoroja tarjotaan niille työntekijöille, joiden kalenterissa on tilaa. Kalenteria voi helposti päivittää ja merkata ajat, jolloin ei ole käytettävissä. Näin ollen lastenhoitajana voi työskennellä helposti esimerkiksi opintojesi ohella tai eläkkeellä, kuten työntekijämme Varpuliisa on tehnyt.

 

Sopivaa työtä aktiiviselle eläkeläiselle

Varpuliisa on äiti, mumma ja aikuiskasvatustieteen tohtori. Aktiivisena eläkeläisenä hän totesi, että voisi hyvin vielä tehdä töitä. Lastenlasten kasvettua Varpuliisan kalenteriin vapautui enemmän tilaa, johon hän kaipasi tekemistä. Naapuri kertoi hänelle ONNIsta ja suositteli Varpuliisaa tutustumaan lastenhoitajan työhön. 

"Tiesin, että toimettomuus ei sovi minulle ja jotain hyödyllistä alan tehdä, vaan mitähän se olisi. Utelias ja työtä pelkäämätön asenne sekä tulossa ollut linjasaneerauksen loppulasku rohkaisivat osaltaan päättelyssä. Palkkatyö ei olisi hullumpi vaihtoehto. Euro se vaan on kova kannustin. Olin myös kuullut paljon työvoimapulasta sote-alalla. Auttavainen osa minusta puhui sen puolesta, että voin olla perheiden käytettävissä ONNI lastenhoidossa silloin tällöin."

 

Merkityksellistä työtä lastenhoitajana

"Merkityksellisyys on työssä jaksamisen käyttövoima. Menen lapsen kotiin, tervehdin ja kyykylläni puhuttelen lasta hänen nimellään. Saan jakkaralla, lattialla tai hiekkalaatikolla istuessani nähdä, miten tyytyväisenä lapsi leikkii, kun hän on hyväksynyt minut ja tilanteen. Olemme siinä kaikessa rauhassa, leikitään tai luetaan. On huikeaa, liikuttavaa ja hauskaa nähdä ja kuulla, miten lapsi vie leikkiä. Pienen ihmisen omaperäiset sanat ja ilmaisut avartavat omaa ajatteluani: ai, noinkin voi nähdä ja kuvitella." 

Myös molemmin puolinen luottamus on tärkeää lastenhoitajan työssä. "Lapselle ja vanhemmalle olen uusi tai pari kertaa nähty ihminen, mutta vieras, ja tulen heidän kotiinsa. Arki vaatii toimia eikä ihmettelyä, ja vanhempi poistuu paikalta lyhyen tilannekatsauksen jälkeen. Puolin ja toisin pitää olla luottamus siihen, että työntekijä osaa, ja päivästä tulee hyvä lapselle."

 

Esihenkilö tukena työssä

ONNIlla työntekijöillä on aina esihenkilön tuki. Varpuliisa kertoo rekrytointiprosessin sujuneen vaivatta ja nopeasti. Lastenhoidon esihenkilö oli soittanut hänelle heti seuraavana päivänä yhteydenoton jälkeen ja tapaaminenkin järjestyi pian. Esihenkilön kanssa oli helppo puhua ja asiat käytiin läpi rauhassa ja juuri niin, että Varpuliisa hahmotti hyvin, mistä oli kysymys. "Esihenkilönä Sole on lähestyttävä ja jämpti. On rauhoittavaa tehdä omaa työtä, kun tietää, että voi ottaa yhteyttä Soleen, jos tulee haastavia tilanteita tai kysyttävää."

Lastenhoidon esihenkilö Sole Törmänen kertoo lastenhoitajien rekrytointiprosessista seuraavaa.

ONNIlle valitaan lastenhoitajat tarkasti. "Palkkaan lastenhoitajia siten, että tarkistan kaikkien rikosrekisteriotteen, entiset työpaikat, suosittelijat. Tärkeimpänä kriteerinä mietin aina rekrytilanteessa, että ottaisinko kyseisen lastenhoitajan hoitamaan omia pieniä lapsiani. Mikäli he sen pääsevät läpi, niin pystyn hyvillä mielin lähettämään myös asiakasperheisiin", kertoo ONNI lastenhoidon tiimiesihenkilö Sole Törmänen.

Lastenhoitajan työssä saa usein kiitosta lapsilta ja heidän perheiltään. Sole kertoo, että Varpuliisan kanssa työnteko on sujuvaa: "Varpuliisan kanssa on aina helppo työskennellä ja asiakkailta tulee kiitoksia vuorojen jälkeen ja jopa vuoron aikana."

 

Kenelle suosittelet työtä lastenhoitajana ONNIlla?

Varpuliisalta kysytään usein hiekkalaatikolla, onko hän lapsen äiti tai mummu. Tällöin hän käyttää tilaisuuden hyväkseen ja kertoo työstään sekä suosittelee sitä muillekin. Hänen mukaansa työ sopii vallan mainiosti opiskelijalle, sillä työtä voi tehdä muutamia päiviä viikossa tai kuukaudessa.

"Kukkaro saa täydennystä, eikä opinnot pitkity, kun työtä voi ottaa vastaan lukujärjestykseen sovittaen. Työ sopii myös erinomaisen hyvin seniorille. Kun on eläkkeellä, mutta virtaa riittää muille jakaa, ja saa itsekin. Tämä jakamisen ajatus on minulle tärkeä. Voin jakaa hyvää, kun ilmestyn avuksi perheen tarvitessa yhtäkkiä hoitajan lapselle. Lasten kanssa saa olla tavallinen, riittää, kun on lasta arvostava ja luotettava aikuinen. "

 

Tutustu lastenhoitajien avoimiin työpaikkoihin ›

Tilaa uusimmat blogit suoraan sähköpostiisi!

Haluatko tiedon blogin uusista sisällöistä?
Tilaa uusimmat blogisisällöt suoraan sähköpostiisi! Saat kerran kuukaudessa yhteenvedon uusimmista sisällöistä.