Olet tässä: ONNI blogi / Sote tulee nyt, ehkä...

Edellisen uutiskirjeen otsikkoa "Sotea ei tule, sote tulee" voi joku asiaa pinnallisemmin tunteva ehkä pitää oraakkelimaisenakin toteamana, mutta tosiasia on, ettei kovin suuria ennustamisen lahjoja  tarvittu oletukseen, että uusi hallitus ottaa soten taas työpöydälleen. Uutisena ei myöskään voi pitää sitä, että uudistus rakentuu 18 maakunnan varaan, kuten ei sitäkään, että pelastustoimi tulee maakuntien järjestettäväksi.

Teoriassa voisi ehkä ajatella, että kun lähes kaikki Eduskunnassa olevat puolueet ovat kannattaneet tai kannattavat 18 maakunnan mallia, se olisi helpostikin hyväksyttävissä, mutta  ihan noin helposti asia ei ehkä kuitenkaan mene. Itse en pidä "suuria linjoja", kuten maakuntien määrää tai kuntien mahdollista oikeutta  tuottaa palveluja juurikaan ongelmallisena asiana. Ongelmat löytyvät tulevaisuudessakin, sikäli kun löytyvät, yksityiskohdista.

Yksinkertaisimmalta etenemisvaihtoehdolta tuntuisi malli, jossa palvelujen järjestämisvastuu siirrettäisiin maakunnille ilman että tuotannolle tehtäisiin samassa yhteydessä yhtään mitään. Kysymys ei ole siitä, että tällaista "välimallia" kannattaisi välttämättä ylläpitää kovin pitkään, mutta se voisi olla toteutuskelpoinen ja suhteellisen yksinkertainen ja siksi pieniriskinen ensimmäinen askel. Tällainen muutos olisi myös toteutettavissa jo vaalikauden alussa, jolloin toista vaihettakin ehdottäisiin ainakin valmistella tämän vaalikauden aikana. Joidenkin henkilöiden voi olla vaikea hyväksyä vaiheittaista etenemistä. Toisaalta, liian suuri ja monimutkainen malli epäonnistuu  lähes varmasti. Edellisen sote-valmistelun kaaduttua lähes kaikkien yksimielinen näkemys oli, että tulee edetä vaiheittain, mutta aika näyttää, onko tuo oppi ehtinyt jo unohtua ja saadaanko riita aikaan siitä, mikä pitäisi olla ensimmäinen vaihe...

Jos jotakin aiemmasta valmistelusta voisi - ja ehdottomasti pitäisi - ottaa opiksi, se on asiantuntijoiden hyödyntäminen mallia suunniteltaessa ja testattaessa. En nyt tarkoita sellaisia asiantuntijoita, joilla on oma valmis ja vahva näkemys siitä, millainen mallin pitäisi olla, vaan asiantuntijoita, joilla on osaamista palvelujärjestelmän eri toiminnoista. Iso muutos vaikuttaa kaikkiin toiminnan osa-alueisiin joko suoraan tai epäsuorasti. Siksi asiantuntijaryhmässä tulisi olla osaamista myös vakuutusjärjestelmistä, yksityisestä tuotannosta, julkisesta tuotannosta, tilaus-toimitusketjun hallinnasta, johtamisesta, kannustimista, motivoinnista, jne.

Antti Rinne totesi 23.5., että nyt on päästy sotesta sopimukseen. Vain hieman liioitellen voi sanoa, että jos olisi saanut euron aina, kun sotesta on päästy sopimukseen, olisi miljonääri. Toivottavasti  tällä kertaa lupaukset myös lunastetaan. Se edellyttää, että edellisistä valmistelukierroksista on oikeasti opittu jotakin.

Tilaa uusimmat blogit suoraan sähköpostiisi!

Haluatko tiedon blogin uusista sisällöistä?
Tilaa uusimmat blogisisällöt suoraan sähköpostiisi! Saat kerran kuukaudessa yhteenvedon uusimmista sisällöistä.