Olet tässä: ONNI terveys / ONNI blogi / Ensihoidon tulevaisuuden palvelumalli

Ensihoidon tulevaisuuden palvelumalli

JAA SOMESSA:

ONNI terveys ensihoitoyksikkö edestä
Ensihoito on hoitolaitoksen ulkopuolella tuotettua akuuttihoitoa. Monien mielessä ensihoito assosioituu ambulanssiin ja ambulanssi hälytysajoon. Kuitenkin vain reilu kolmannes hätäkeskuksen tehtävistä ajetaan hälytysajona. Ensihoitopalvelua voidaan tuottaa ja on esim. Helsingissä vuosia tuotettukin myös muutoin kuin ambulanssilla (ns. L4).
 

Ikääntyneet suurin ensihoitopalveluja tarvitseva ryhmä

Ensihoidossa olennaista on osaamisen tuominen potilaan luokse. Ylivoimaisesti suurin ensihoitopalveluja tarvitseva ryhmä on ikääntyneet. Ensihoitopalvelu on heille paitsi hoitoa, myös turvaa. Ensihoitopalvelu mahdollistaa asumisen kotona. Ei pelkästään siksi, että hoito on tarvittaessa nopeasti saatavilla vaan myös siksi, että henkilö voi luottaa tähän.

Suomi on iso maa. Jos emme ole valmiita hyväksymään linjausta, jonka perusteella sote-palveluja tarvitseva henkilö voi asua vain taajamissa, tarvitaan ensihoito- ja kotihoitopalveluja myös haja-asutusalueella.

 

Haja-asutusalueiden ensihoidon ja kotisairaanhoidon tehtävät järkevä yhdistää

Ensihoito on perinteisesti linkittynyt pelastustoimeen, koska taajamissa näiden kahden toiminnon välillä on vahva synergia. Näin on edelleen. Haja-asutusalueella tätä synergiaa ei ole, eikä sellaista ole tarkoituksenmukaista yrittää luoda. Pelastustoimen tehtäviä on – onneksi – kaupungeissakin vähän, eikä niitä haja-astutusalueella ole nimeksikään.  Koska haja-asutusalueilla on pitkät etäisyydet, ei ensihoidonkaan käyttöasteet voi siellä olla kovin korkeat, paitsi jos yksiköitä on tarpeeseen nähden liian vähän, jolloin taas saavutettavuus hätätilanteessa on heikko. On järkevää yhdistää haja-asutusalueiden ensihoidon ja kotisairaanhoidon tehtävät.

Hyvinvointialan liitto HALI on julkaissut Hoito kotiin -palveluryhmittelyn, jonka lähtökohtana on edellä kuvattu tosiasia. Perinteisen ensihoidon ja kiireettömän kotihoidon väliin tarvitaan toiminto, joka yhdistää nämä kaksi: Laajennettu ensihoito- ja kotipalvelu. Käytännössä kyse on siitä, että ”perinteinen ensihoito” kattaa kiireelliset hälytystehtävät ja ”perinteinen kotihoito” kiireettömät ja ei-kriittiset kotihoidon tehtävät. Laajennettu ensihoito- ja kotipalvelu yhdistää kiireettömän ensihoidon ja kiireellisen/kriittisen kotisairaanhoidon yhdeksi kokonaisuudeksi. Tätä mallia voidaan taajama-alueilla soveltaa siten, palvelua tuottavat tähän erikoistuneet yksiköt. Haja-asutusalueella tämä on tarkoituksenmukaista yhdistää kiireelliseen ensihoitoon (koska tehtäviä on vähän).

Edelläkävijät toimivat jo näin.

Tilaa uusimmat blogiartikkelit suoraan sähköpostiisi!

Haluatko tiedon uusista ONNI blogiartikkeleista ja tapahtumista?
Täytä lomake, niin saat jatkossa artikkelit kerran kuukaudessa suoraan sähköpostiisi.