Olet tässä: ONNI blogi / Uuden työntekijän perehdytys ONNIlla

Kiinnostaako työ ONNIlla? Pohditko, miten hoidamme uusien onnilaisten perehdyttämisen? Tässä blogitekstissä käymme läpi, mitä odottaa perehtyessäsi työhösi uutena onnilaisena.

Uutena työntekijänä ONNIlla perehdytyksestäsi työtehtäviisi ja omaan yksikköösi vastaa esihenkilö. Esihenkilö vastaa perehdytyksestä, mutta voi jakaa perehdytysvastuuta muulle tiimille. Mahdollisuuksien mukaan hyödynnämme perehdytyksessä ”perehdytyskummia”, joka on työntekijöiden joukosta nimetty perehdyttäjä ja uuden työntekijän tuki ensimmäisten kuukausien ajan.

Perehdyttäminen hoidetaan tehtävänkuvan vaatimusten mukaisesti. Kussakin työyksikössä on määritelty erikseen siellä työskentelyn edellyttämä osaaminen ja koulutus. Kunnollinen perehdytys on meille tärkeä tekijä työturvallisuuden ja työn sujuvuuden varmistamiseksi.

Perehdytyksesi tukena sinulla ovat ONNI akatemia, sekä osalla lisäksi yksikön oma perehdytyskortti  sekä ONNIn intranet.

ONNI akatemia on verkko-oppimisympäristö, josta löydät kootusti ONNIn perehdytysmateriaalit ja se on kaikkien onnilaisten käytössä. Akatemiassa on omat opintopolut liiketoiminnoille sekä esihenkilöille. Akatemiasta löytyy myös esimerkiksi jokaiselle onnilaiselle sopivat itsensä johtamisen opintopolku sekä esihenkilöille suunnattu työkykyjohtamisen opintopolku. Akatemian tavoitteena on, että ensimmäiset työpäiväsi sujuvat mahdollisimman hyvin ja voit keskittyä työhön heti alusta alkaen. Verkkoalusta tarjoaa kattavan ja laadukkaan perehdytyksen kaikille työntekijöille paikasta ja ajasta riippumatta sekä laajasti koulutusmateriaalia kokeneemmillekin onnilaisille. Voit palata materiaaleihin aina uudelleen, jos koet tarvetta kerrata osaamistasi jollakin osa-alueella. Alusta päivittyy ja kehittyy jatkuvasti ja kuuntelemme henkilöstömme toiveita ja tarpeita kursseja kehittäessämme.

Huhtikuun alussa otimme käyttöön sähköisen perehdytysseurannan. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen perehtyjä kuittaa, milloin hänen perehdytyksensä on saatu valmiiksi. Tämän toiminnon avulla seuraamme perehdytyksen toteutumista ja varmistamme, että kaikki kokevat saaneensa perehdytyksessä riittävät tiedot ja taidot.​ Samalla keräämme palautetta perehdytyksen laadusta ja onnistumisesta. 

Kun olet saanut esihenkilöltäsi perehdytyksen työtehtäviisi ja olet suorittanut vaadittavat ONNI akatemian perehdytyskurssit, lähettää esihenkilösi sinulle HR-järjestelmästämme hyväksyttäväksi perehdytyskortin, johon saat arvioida perehdytystäsi kokonaisuutena sekä osa-alueittain. Esihenkilösi perehdyttää sinua niin pitkään, että koet osaavasi vaadittavat asiat, jonka jälkeen perehdytys kuitataan hyväksytyksi sähköisesti. Tiimiesihenkilöille, kotihoidolle ja avustajapalveluille on lisäksi erikseen omat paperiset perehdytyskorttinsa, joissa on otettu huomioon kunkin yksikön työhön liittyvät erityispiirteet, jotka tulee kuitata läpikäydyksi perehdytyksen päätteeksi omalla allekirjoituksella.

ONNIn intranet on pääasiassa hallinnon työntekijöiden tietopankki. Intrassa voit tutustua mm. kaikkiin työsuhteeseen ja ONNIlla työskentelyyn liittyviin asioihin, eri yksiköihin ja sisäisiin yhteistyötahoihin sekä laadunhallintaan ja vastuullisuusohjelmaan.

Perehdytys on jatkuva prosessi, jota tarvitaan aina työtehtävien tai -menetelmien muuttuessa. Me ONNIlla kannustamme työntekijöitämme kehittymään ja tarjoamme siihen erilaisia mahdollisuuksia. Tutustu onnilaisen koulutuspolkuun. 

 

Elinan perehdytystarina

Elina Kallström on aloittanut tammikuussa ONNIn kuluttajapalveluiden asiakasneuvojana. Hänen perehdytyksestään vastaa asiakaspalvelukeskuksen tiimiesihenkilö Susanna Schrader. Tiimiesihenkilön lisäksi Elinaa perehdyttämässä on mukana myös kokeneempi asiakasneuvoja, Caroliina Suvanto, jonka vastuualueisiin kuuluu myös kouluttaminen.

Elinan pari ensimmäistä viikkoa onnilaisena rauhoitettiin perehtymiselle. Ensimmäisinä päivinä tiimiesihenkilö Susanna esitteli Elinalle ONNIn yleisiä asioita liittyen esimerkiksi työsuhteeseen. Samalla huolehdittiin, että Elinalla on tunnukset kaikkiin työssä tarvittaviin järjestelmiin. Perehdytyksen tukena on ollut ONNI akatemia sekä intranet, joista Elina on saanut itsenäisesti opiskella onnilaisen käsikirjaa sekä tarkistaa esimerkiksi työsuhde-etunsa. Esihenkilön näkökulmasta Susanna näkee hyvänä sen, että osa perehdytyksestä hoidetaan verkossa: työntekijä voi palata materiaaleihin perehdytyksen jälkeenkin, jos jokin asia askarruttaa tai pääsee unohtumaan.

Vähitellen perehtyminen syventyi varsinaisiin asiakasneuvojan tehtäviin ja niissä mukaan astui kokeneempi kollega Caroliina. Toisella koulutusviikolla Elina pääsi jo vastailemaan asiakassähköposteihin ja ensimmäisiin puheluihin. Ensimmäiset puhelut olivat hiukan jännittäviä, mutta käytännön työtä tekemällä pääsi hyvin kiinni asiakasneuvojan tehtäviin.

Alanvaihtajana Elina pohti etukäteen, miten perehdytys ONNIlla hoidetaan: käydäänkö asiat vain pintapuolisesti kerran läpi ja oletetaan, että sen jälkeen uusi työntekijä osaa kaiken. Ensimmäisten päivien jälkeen Elina pääsi helpotuksekseen toteamaan, että huoli oli turha. Perehdytys on ollut kattavaa ja tiimissä on pidetty huoli, ettei uusi työntekijä jää asioiden kanssa yksin, vaikka työtä tehdään pääasiassa etänä: kollega on aina vain viestin tai soiton päässä, jos tulee kysyttävää.

Kaiken kaikkiaan Elinan mukaan perehdytys on ollut hyvä. Palautetta on saanut matkan varrella kummaltakin perehdyttäjältä, mikä on antanut uskoa omaan tekemiseen ja parannuskohteisiin on ollut helppoa tarttua heti. Erityisesti häntä on ilahduttanut se, että hänen taustansa on huomioitu perehdytyksen aikana. Ravintola-alalta sote-alalle siirtyessä hänellä ei ollut ennestään kokemusta järjestelmistä, joita asiakaspalvelussa käytetään, ja se on huomioitu koulutuksessa. Esihenkilönä Susanna haluaa vielä muistuttaa, että uuden työntekijän ei tarvitse heti osata kaikkea, sillä uudessa työssä oppimista on pitkään. Itseään ei saa myöskään ruoskia liikaa, sillä kaikille sattuu virheitä, ja virheistä oppii.

 

Kiinnostuitko ONNIsta työnantajana? Katso avoimet paikat ja hae meille töihin!

Katso kaikki avoimet työpaikat ›

Tilaa uusimmat blogit suoraan sähköpostiisi!

Haluatko tiedon blogin uusista sisällöistä?
Tilaa uusimmat blogisisällöt suoraan sähköpostiisi! Saat kerran kuukaudessa yhteenvedon uusimmista sisällöistä.