Henkilökohtainen apu

ONNIn laadukkaan ja luotettavan avustajapalvelun avulla voit elää omanlaistasi elämää ja toteuttaa omia valintojasi.

Soita 09 8564 6542 ›

Jätä yhteydenottopyyntö

Täytä lomake, niin olemme sinuun yhteydessä pian.

Jos olet kiinnostunut työskentelemään ONNIlla, haku ja avoimet työpaikat löydät osoitteessa onnirekry.fi.

Henkilökohtainen avustaja kotiin ja vapaa-ajalle

Avustajan tehtäviin voivat kuulua esimerkiksi liikkumisessa, pukeutumisessa tai harrastuksissa avustaminen. Avustaja kulkee halutessasi kanssasi myös esimerkiksi työpaikalle, kouluun tai harrastuksiin. Sinä toimit työnjohtajana päättäen, millä tavoin ja minkälaista apua haluat. ONNIlta voit hankkia avustajan myös lapselle. Me ONNIlla olemme tehneet henkilökohtaisen avun palvelusta mahdollisimman vaivatonta, jotta voit keskittyä olennaiseen eli elämään näköistäsi elämää!

Sinä voit vaikuttaa henkilökohtaisen avustajasi valintaan sekä päättää missä, miten ja milloin sinua avustetaan.

 

Vapaa-ajan apu

Oli mieluinen vapaa-ajanviettopaikkasi sitten kahvila tai kirjasto, ONNIn avustajat ovat apunasi. He lähtevät kanssasi myös ulkoilemaan, kuntosalille tai vaikka uimahalliin. 

Runsaan tuen tarve

Järjestämme luotettavat avustajat myös runsaasti henkilökohtaista avustamista tarvitsevalle vaikka ympäri vuorokauden.

Omaishoidon sijaistus

Pidämme huolta läheisestäsi omaishoitajan vapaasi ajan. Luotettava henkilökunta on läheisesi apuna kodin askareissa, asioinnissa sekä hoitotyössä. Voit kerätä voimia rauhallisin mielin.

Avustajapalveluita ympäri Suomea

 Tarjoamme avustajapalveluita ympäri Suomen esimerkiksi paikkakunnilla Helsinki, Vantaa, Espoo, Joensuu, Lahti ja Heinola.
 
Tarkista oman paikkakuntasi tilanne ottamalla meihin yhteyttä!
 
Katso yhteystiedot ›

Onko sinulle myönnetty palveluseteli?

Palvelusetelin käyttäjänä voit valita keneltä palvelusi ostat. Henkilökohtaisen avustajan hankkiminen palvelusetelillä ONNIlta on vaivatonta. Palvelusetelin hyödyntäminen on mahdollista kunnissa, joissa kunta on päättänyt hyödyntää sitä sosiaali- ja terveyspalveluiden hankkimisessa. Ota yhteyttä ja järjestämme sinulle tarvitsemasi avun!

Tutustu henkilökohtaisen avun palveluseteliin ›

Tiesithän, että voit vähentää jopa 60% palvelun hinnasta kotitalousvähennyksen avulla?

Voit ostaa henkilökohtaista apua myös itse maksaen. Kun maksat palvelun itse, voit saada palvelun hinnasta kotitalousvähennyksen.

ONNIn palvelut ovat nyt 60 % kotitalousvähennyskelpoisia ja vähennettävän määrän omavastuu on 100 euroa kalenterivuodessa. Kotitalousvähennystä voi saada kalenterivuodessa 3500 euroa/henkilö. Verohyödyn saa myös omille vanhemmille tai isovanhemmille ostetuista palveluista.

ONNI tarjoaa kotipalveluja myös arvonlisäverottomasti mikäli toimintakykysi on laskenut korkean iän tai sairauden, vamman tai liikuntaesteen vuoksi.

Lue lisää kotitalousvähennyksestä ›

Usein kysyttyjä kysymyksiä henkilökohtaisesta avusta

Palvelun saajana valitset työntekijän soveltuvista ehdokkaista ja perehdytät hänet tehtäviinsä yhdessä ONNIn kanssa. Kaikki yhdessä sovittu kirjataan henkilökohtaiseen palvelusuunnitelmaasi. 

ONNI huolehtii työvuorosuunnittelusta ja sijaisjärjestelyistä ja sinulla on mahdollisuus vaikuttaa palveluiden kehittämiseen ja ilmaista omat toiveesi palvelun ja avustajien suhteen. ONNIn palvelut kykenevät vastaamaan haastaviin ja muuttuviin tarpeisiisi. Periaatteemme on, että haluamme palvella kaikkia asiakkaita, oli avun tarve sitten vähäistä tai runsasta.

Olemme työskennelleet henkilökohtaisen avustamisen parissa pitkään ja tarjoamme työntekijöillemme avustamiseen liittyvää koulutusta. Jokainen ONNIn henkilökohtainen avustaja on perehtynyt työhönsä. Kuuntelemme aina avustajan valinnassa asiakkaan toiveita ja mieltymyksiä, esimerkiksi avustajan iän ja sukupuolen suhteen. Tarvittaessa avustajaa saa myös vaihtaa.

Jokaisen avuntarve on yksilöllinen. Tarjoamme avustajapalveluita arkeen ja juhlaan, työhön ja vapaa-aikaan. Avustaminen voi tapahtua joko asiakkaan kotona tai kodin ulkopuolella.  Toiveesi ja tarpeesi määrittävät sen, mitä henkilökohtaisen avustajan kanssa tehdään.  Avustaminen voi olla esimerkiksi pukeutumista, ulkoilua, käyntiä kaupassa, elokuvissa tai syömässä.

Tarve avulle voi olla myös ympärivuorokautinen. Me järjestämme luotettavat avustajat ammattitaidolla myös runsaasti henkilökohtaista avustamista tarvitsevalle kuten hengityshalvauspotilaille.

Henkilökohtainen apu on vammaispalvelulain mukainen asiakkaan subjektiivinen oikeus. Subjektiivinen oikeus tarkoittaa sitä, että julkisen vallan on myönnettävä tai tarjottava kyseinen palvelu siihen oikeutetuille. Henkilökohtaisen avustamisen maksaa asiakkaan kotikunnan sosiaalitoimi. Henkilökohtaisen avun palvelua voidaan hankkia ostopalveluna tai palvelusetelillä.

Henkilökohtaisen avun myöntää kunnan tai kaupungin sosiaalitoimen sosiaalityöntekijä kirjallisesta hakemuksesta. Henkilökohtaista apua myönnetään, mikäli ehdot avun saamiseksi täyttyvät.

Aina palvelusetelin tai ostopalveluna saatavat tunnit eivät riitä kaikkeen apuun, jota sinä tai läheisesi kaipaavat. Voit ostaa henkilökohtaista apua myös itsemaksaen sinulle tai läheisellesi. Avustamme sinua esimerkiksi vapaa-ajalla harrastuksissa, asioinnissa tai vaikkapa kirjastossa käynnissä – sinä päätät!
 
ONNIn siivous-, hoiva- ja hoitotyö on 60 % kotitalousvähennyskelpoista ja vähennettävän määrän omavastuu on 100 euroa kalenterivuodessa. Kotitalousvähennystä voi saada kalenterivuodessa 3500 euroa/henkilö. Verohyödyn saa myös omille vanhemmille tai isovanhemmille ostetuista palveluista.


Tunnethan arvolisäverottoman mahdollisuuden?

Voit ostaa siivous- ja kotipalvelujamme arvonlisäverottomana, jos toimintakykysi tai omien vanhempiesi toimintakyky on heikentynyt esimerkiksi iän, vamman tai sairauden takia. Olemme sosiaalipalveluiden tuottajarekisterissä, joka antaa meille oikeuden tehdä asiakkaillemme sosiaalihuollon kirjallisen palvelusuunnitelman ja myöntää alvittoman hinnan.

Kunta myöntää henkilökohtaista apua pääasiassa vammaisille ja vammautuneille, liikuntarajoitteisille ja pitkäaikaissairaille. Henkilökohtaista apua voi hakea vaikeavammainen henkilö, joka vamman tai sairauden takia tarvitsee säännöllisesti toisen henkilön apua suoriutuakseen arjen toiminnoista.

Voit ostaa henkilökohtaista apua myös itse maksaen itsellesi tai läheisellesi. Autamme sinua tai läheistäsi arjessa ja elämän käänteissä.

Henkilökohtaista apua myönnetään niihin toimiin, jotka henkilö toteuttaisi itse, muttei vamman tai sairauden vuoksi niistä selviäisi. Henkilökohtaista apua myönnetään sekä kotiin että kodin ulkopuolelle, esimerkiksi:

 • Päivittäisiin toimiiin
 • Työhön ja opiskeluun
 • Harrastuksiin
 • Yhteiskunnalliseen osallistumiseen
 • Sosiaalisten vuorovaikutusten ylläpitämiseen

Henkilökohtainen apu on tarkoitettu päivittäisiin toimintoihin sekä kotona että kodin ulkopuolella. Avustaja voi auttaa perusasioissa kuten henkilökohtaisen hygienian hoitamisessa, ruoanlaitossa ja liikkumisessa, mutta yhtä hyvin myös harrastus- ja vapaa-ajan toiminnoissa.

Hakemuksesi perusteella sosiaalitoimisto päättää avun tarpeesta ja avustamistunneista. Hakemuksen täyttäminen voi olla hankalaa, mutta me voimme auttaa sinua. Soita meille, jos tarvitset neuvoja hakemuksen täyttämisessä.

Sopivan avustajan löytäminen ja valitseminen

Työnantajamallilla toimiminen alkaa sopivan avustajan etsimisellä. Juuri oikeanlaisen ja osaavan avustajan löytäminen on joskus aikaa vievää puuhaa. Työpaikan ilmoittaminen eri kanavissa, ilmoituksiin vastaaminen ja ylipäätään sopivien työntekijöiden tavoittaminen voi olla haastavaa. Kun hyvä avustaja on löytynyt, hänestä toki haluaa pitää kiinni. On kuitenkin muistettava etsiä ja perehdyttää myös sijainen.

ONNI avustajapalvelun etuna on, että voit olla mukana sopivan avustajan etsimisessä ja omaan elämääsi ja tarpeisiisi perehdyttämisessä. ONNI hoitaa kuitenkin kaiken avustajan etsimisestä työhön kouluttamiseen. Myös sijaiset vakituiselle avustajallesi järjestyvät vaivatta. 

Työntekijämallia harkitessa on muistettava, että kun työntekijät on palkattu, voi heidän vaihtamisensa olla haastavaa. Työntekijän etua suojaa vahva työlainsäädäntö. Mikäli työntekijä ei ole tehnyt perustavaa laatua olevaa virhettä ja korjannut toimintaansa, voi työntekijän vaihtaminen olla vaikeaa. Laittomasta irtisanomisesta voi aiheutua sinulle mittavat rahalliset korvausvelvollisuudet. ONNIn arsenaaliin kuuluu monenlaisia avustajia, näin sopivan avustajan löytäminen on todennäköisempää ja vaivatonta. 

Työnantajan vastuu ja velvollisuudet

Työntekijällä on velvollisuuksia, mutta työnantajalla niitä on kenties enemmän. Työsopimuslaki ja muut työnantajaa velvoittavat lait ja säädökset turvaavat sujuvaa työn tekemistä ja työn teettämistä.

Harkitessasi työnantajana toimimista, sinun on syytä tutustua seuraaviin osa-alueisiin:

 • Työsuojelu
 • Työsopimuksen ja työtodistuksen laatiminen
 • Työsopimuksen irtisanominen tai purkaminen
 • Koeaika
 • Syrjintäkielto
 • Vuosiloma
 • Oikeusturvavakuutus ja työntekijän vakuuttaminen
 • Ongelmatilanteiden ratkaiseminen

Mikäli haluat hankkia henkilökohtaisen avun palvelua ostopalveluna ONNIlta hoidamme silloin työnantajan vastuun ja velvollisuudet. Näin voit itse keskittyä palvelun käyttämiseen. 

Sosiaalinen piiri ja erityistarpeisiin vastaaminen

Joskus henkilökohtaisen avustajan avun hyvänä puolena on myös se, että avustajan kanssa voi olla mukavampaa ja turvallisempaa lähteä nauttimaan elämyksistä tai muista itselle mieluisista asioista. ONNI tarjoaa vastuullisuustoimintansa kautta vammaisille, pitkäaikaissairaille ja liikuntarajoitteisille henkilöille -klubin, jonka edullisiin tai maksuttomiin elämyksiin olet lämpimästi tervetullut mukaan. Kaikki klubin toiminta on esteetöntä. Lue lisää Elä täysii –klubista.

Avustaminen on aina yksilöllistä palvelua, jossa avustettava määrittelee, millaista apua hän tarvitsee. Koska avustettavat kuuluvat usein erityisryhmiin, saattaa heillä olla erityistarpeita, joiden toteuttaminen mahdollistaa heille monipuolisen ja sisältörikkaan elämän. Joskus tarpeet ovat mielellään elämisen kannalta välttämättömiä ja jatkuvia. Meille ONNIlla on tärkeää, että kykenemme täyttämään vaativammatkin erityistarpeet laadukkaasti, silloin kun niitä tarvitaan.

Erityistarpeita tai toiveita voivat olla:

 • Vaihtoehtoisia kommunikaatiotapoja osaava avustaja
 • Katetrointiosaaminen
 • PEG-letkun kautta tapahtuva ravinnonotto
 • Autismin kirjon erityistarpeet
 • Henkilönostimen käyttö
henkilökohtainen avustaja tilet6

Kokemuksia ONNIn avustajista

Omannäköinen elämä vaatii asiakkaan ja avustajan yhteispeliä. Asiakkaamme Rauli, Jaana ja Antti kertovat kokemuksiaan ONNI avustajapalveluista. 

henkilökohtainen avustaja tilet

Apua henkilökohtaisen avun hakemiseen

Lataamalla oppaan saat lisätietoa henkilökohtaisen avun hakemiseen. Oppaassa kerrotaan tarkemmin palvelusta sekä sen käytöstä. 

Elä täysii! -klubi

Elä täysii! -klubi on syksyllä 2014 perustettu vammaisille, pitkäaikaissairaille ja liikuntarajoitteisille ihmisille suunnattu klubiyhteisö. Järjestämme mukavia tapahtumia ympäri Suomea. Liity mukaan!

Tutustu klubiin ja kurkkaa seuraavat tapahtumat

Seuraa meitä

Valitse kotimainen ja vastuullinen ONNI

Kotimaisuus

Olemme täysin kotimainen yritys ja maksamme kaikki veromme ja veroluontoiset kustannuksemme Suomeen. Työllistämme noin 5000 suomalaista.

Laadukas palvelu

Laatu tarkoittaa oikean palvelun toteuttamista oikea-aikaisesti, turvallisesti ja vastuullisesti. Meillä on ISO 9001:2015 -laatusertifikaatti. Olemme tukenasi arjessa ja elämän käänteissä.

Vastuullisuus

Tavoitteena on olla alamme vastuullisin yritys ja työnantaja. Haluamme yhdessä kehittää työpaikkaamme ja toimintaamme yhä paremmiksi. Edistämme yhdessä suomalaisten terveyttä ja hyvinvointia. 

Lue lisää

Avustajapalveluiden tiimiesihenkilöt kertovat työstään ONNIlla
Henkilökohtainen apu / Rekrytointi / 20.11.2023

Avustajapalveluiden tiimiesihenkilöt kertovat työstään ONNIlla

Juulia, Ella ja Viivi työskentelevät ONNIn avustajapalveluiden tiimiesihenkilöinä Pirkanmaalla. Katso ja lue tiimiesihen...
Lue lisää ›
Jaani kertoo millaista on työskennellä avustajana ONNIlla
Henkilökohtainen apu / Rekrytointi / 20.11.2023

Jaani kertoo millaista on työskennellä avustajana ONNIlla

Jaani työskentelee ONNI avustajapalveluilla henkilökohtaisena avustajana. Katso ja lue Jaanin haastattelu avustajan työs...
Lue lisää ›
Kotitalousvähennys pysyy 60 prosentissa myös vuonna 2024
Henkilökohtainen apu / Kotihoito / Siivouspalvelu / Lapsiperheen kotipalvelu / Kotiin vietävät palvelut / Lastenhoito / 25.10.2023

Kotitalousvähennys pysyy 60 prosentissa myös vuonna 2024

Kahden vuoden kotitalousvähennys kokeilu saa jatkoa. Siivous-, hoito- ja hoivatyön kotitalousvähennys pysyy 60 prosentis...
Lue lisää ›